Bij TMF-awards weegt tv-tijd zwaarder dan trofee

Wat betekent de TMF Award voor de artiesten die hem zaterdag, in de Rotterdamse Ahoy' toegekend krijgen? Zullen ze de prijs ervaren als de ultieme artistieke erkenning?...

Van onze medewerker Menno Pot

De TMF Awards tellen alleen in Nederland en Vlaanderen, onder schooljeugd van dertien tot negentien jaar. Zij zijn de stemmers. Dus: Radiohead, U2, de Red Hot Chili Peppers en R.E.M. bestaan niet. 'Beste rockband internationaal 2001': Bon Jovi. 2000: Live. No Doubt won al twee keer.

'Volwassen' media hebben er niets mee en worden er een beetje door in verlegenheid gebracht. Als mega-evenement worden de TMF Awards erkend; als muziekonderscheidingen niet. Steevast kunnen twee verzuchtingen uit de reportages worden gedistilleerd. De eerste: mijn god, wat een gekrijs hier. De tweede, tussen de regels: ik word oud. Doe ons, grote mensen, de Edisons en de Harpen maar.

De platenindustrie weet wel beter. Onder tieners zetten geschreven interviews met popsterren nog amper zoden aan de dijk. Televisie telt, en geen enkel mainstream-popevenement is zo uitgebreid op tv als de TMF Awards. En de registratie wordt eindeloos herhaald. Eerst een paar keer in zijn geheel, waarna de afzonderlijke optredens nog lang worden gebruikt als live-videoclip. Zo bekeken, is zo'n optreden een kleine moeite. De tv-tijd weegt zwaarder dan een trofee.

Fred van Kruining, productmanager van Mary J. Blige bij Universal Music: 'De promotionele impact is groot. Dat hebben we in voorgaande jaren ervaren met Shaggy en Live. Hun optredens zijn honderdduizend keer herhaald als videoclip. Alleen een tv-optreden in Top Of The Pops, in Engeland, is nog lucratiever. Voor ons in Nederland zijn de TMF Awards het grootste tv-evenement waar we onze artiesten kunnen neerzetten.'

TMF werd in de zomer van vorig jaar overgenomen door de grote, internationale concurrent MTV, die al jaren zijn eigen MTV Music Awards uitreikt. Met zijn Nederlandse aanpak stak TMF MTV Europe naar de kroon. Als antwoord ruimde MTV 20 procent van de programmering in voor Nederlandse uitzendingen, maar lichtjes bijsturen bleek onvoldoende om de achterstand in te lopen.

Nu zijn beide zenders onderdeel van MTV Networks en zullen ze per 1 mei een ingrijpende herprofilering ondergaan. Veel programma's en presentatoren (vj's) van TMF verhuizen naar MTV, dat geheel Nederlands wordt en waarschijnlijk sterk zal gaan lijken op het huidige TMF.

TMF wordt een 'interactieve' zender, waar kijkers via sms en internet clips kunnen aanvragen. De 'verschillen accentueren' noemt men het. Maar aangezien beide zenders Hollands en 'Top 40-achtig' worden, zullen ze zeker meer op elkaar lijken dan in de tijd dat MTV nog een programma als Alternative Nation uitzond.

Toen MTV begon met zendtijd voor afzonderlijke landen, werd voor elk land een MTV Music Award in het leven geroepen, uit te reiken tijdens het grote MTV European Music Awards-spektakel. In Frankfurt (november 2001) won Kane die voor Best Dutch Act, na even eerder twee TMF Awards te hebben gewonnen. Dubbelop, zo leek het, vooral omdat de Nederlandse MTV Award er alleen in Nederland werd tussengemonteerd en dus nauwelijks internationale allure had. Andere landen zagen de 'Best German' of 'Best Spanish Act'.

Ondanks de herprofileringen zullen zowel de TMF Awards als de MTV Music Awards, compleet met Best Dutch Act Award, in hun huidige opzet blijven bestaan. Woordvoerster Antal van Elsen van TMF: 'De TMF Awards zijn een interactief evenement. De kijkers stemmen via sms en internet. Dat past prima in de nieuwe opzet en zit die Nederlandse MTV Award niet in de weg. Ook niet op de kalender, trouwens: de MTV Awards zijn in november, de TMF Awards in april.'

Sterker: omdat de opnamen voortaan ook ter beschikking staan van alle Europese MTV-varianten, krijgt een optreden tijdens de TMF Awards de potentiële reikwijdte van Top Of The Pops. Een groep als Kane, die op het punt staat ook internationaal 'gelanceerd' te worden, zou kunnen profiteren van het feit dat MTV Nederland en TMF op 1 mei schakeltjes worden in een netwerk dat heel Europa bedekt.

TMF Awards: zaterdag 13 april, 18.00-23.00 uur. Optredens van o.a. Mary J. Blige, Bl f, Kane, Twarres.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden