Bij te snelle vernieuwing krant dreigt verwarring

Sinds 1999 is er veel veranderd aan vorm, inhoud en indeling van de Volkskrant. Er verscheen een magazine, de nieuwskrant werd ingedikt in een poging het nieuws compacter te brengen, er kwam een apart katern Economie; de tabloids Kunst en Gezond werden geïntroduceerd....

Theo Klein

In de eerste week van oktober werden de meest recente aanpassingen doorgevoerd. Vooral de restyling van het tweede katern, met een vernieuwde opzet van de media- en servicepagina en voor het eerst een dagelijkse achterpagina met Dag in Dag uit, sprong in het oog. Vertrouwde columns maakten plaats voor Martin Bril en Maas & Mensen. De dynamische ontwikkelingen op de website laat ik buiten beschouwing.

Hoewel er ook inhoudelijk veel veranderde, hadden de wijzigingen vooral betrekking op de vorm van de Volkskrant. Er wordt gestreefd naar een logischer opbouw van de krant, herkenbare plekken voor alle rubrieken, verbetering van de toegankelijkheid en verhoging van de service.

De lezers reageerden mondjesmaat op de vernieuwingen. Ik ontving een handvol reacties en van het telefonisch spreekuur werd maandagavond nauwelijks gebruik gemaakt. Oudere lezers klaagden over de typografie van Martin Bril (inmiddels aangepast) en het weerbericht op de voorpagina. Enkele bellers vonden Martin Bril geen aanwinst. De meeste reacties betroffen de nieuwe mediarubrieken. Lezer G. Vankan betreurt dat WDR en NDR uit het programma-overzicht zijn verdwenen.

J. van Aalst wil België 1 en 2 terug in het horizontale overzicht en R. Lammerts snapt niet hoe de speelfilms in de rubriek Film worden geselecteerd. 'Ik raak de draad kwijt en word toch weer verplicht de tv-gids na te pluizen.'

De selectie van zowel de televisiezenders als de speelfilms lokken altijd kritiek uit. Wegens ruimtegebrek kunnen niet alle tv-programma's worden vermeld. In het horizontale deel staan alle Nederlanse zenders. In het onderste tekstblok is plaats voor acht buitenlandse zenders.

Bij de keuze van die stations heeft hun populariteit onder de Volkskrant-lezers een belangrijke rol gespeeld. Canvas scoort met een marktaandeel van 1,5 procent het hoogst. Ook VRT2, BBC1 en 2 plaatsten zich gemakkelijk bij de eerste acht. Gezien hun succes onder de lezers zouden The Music Factory, Eurosport, Discovery Channel en National Geographic (respectievelijk 1,4, 0,8, 1,4 en 0,5 procent) voor de overige vier plaatsen in aanmerking komen. Duitsland 1 en 2 bleven steken op 0,4 en 0,2 procent. WDR/NDR op 0,1.

Alle Duitse zenders schrappen ging de mediaredactie te ver. Daarom behielden Duitsland 1 en 2 hun plek in het overzicht en worden Eurosport en The Music Factory niet gemeld.

De filmredactie bepaalt welke speelfilms extra aandacht krijgen. Alleen bioscoopfilms dingen mee. Ochtendfilms vallen af. Ook nagesynchroniseerde films maken weinig kans. Nadat er volgens deze criteria is geselecteerd, worden bij het samenstellen van de mediapagina soms alsnog films geschrapt.

Met deze aanpassingen is het einde van de vernieuwingen nog niet bereikt. Begin volgend jaar wordt een nieuwe opzet voor de voorpagina en alle andere nieuws pagina's in de eerste drie katernen doorgevoerd. Op dat moment is sprake van een logisch ingedeelde krant, waarin ook in opmaak de samenhang duidelijk is. In hoeverre de bezuinigingen, die door de PCM-directie wegens de verslechterende economie zijn opgelegd, deze plannen beïnvloeden is nog onduidelijk.

Aanpassingen zijn onvermijdelijk in de turbulente periode, waarin het complete medialandschap wordt opgeschud. De krant is verplicht in de snel wijzigende situatie te zoeken naar nieuwe wegen om bestaande lezers aan te blijven spreken en nieuwe abonnees te trekken. Maar veel, in hoog tempo doorgevoerde, wijzigingen kunnen het beeld van de krant als vertrouwde vriend-aan-huis verstoren. Aanpak en indeling moeten wel herkenbaar blijven.

Minstens zo ergerlijk als een statische krant is een dagelijkse zoektocht naar de gewenste informatie in een pak papier dat de Volkskrant heet. Een lezer schreef dat hij vergeefs had gespeurd naar de tijden van hoogwater langs de kust. Hij pleitte voor terugkeer van deze informatie, volgens hem onmisbaar voor zeezwemmers, vissers en dijkbewakers. Hij kan gerust zijn. De waterstanden zijn niet verdwenen, ze verhuisden op 1 oktober alleen van de rubriek 'Weersvooruitzichten', naar 'Verkeer'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden