Bij sollicitatie melden dat ik zwanger ben?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld null

Ik heb drie jaar ergens gewerkt en heb daar veel werkervaring opgedaan. Ik heb er ontslag genomen, omdat ik niet tevreden was met mijn functie. Daarna heb ik drie maanden gereisd en nu ben ik weer op zoek naar een nieuwe baan. Inmiddels ben ik tien weken zwanger. Moet ik dit straks melden tijdens een sollicitatie?

Vrouw (29), Amsterdam, naam is bij de redactie bekend

Vertrouwensband

Uiteraard. Een goede werkrelatie is gebaseerd op vertrouwen. Deze beschaam je al in het eerste gesprek door het niet te vermelden. Jij verwacht straks van je leidinggevende ook dat hij of zij rekening houdt met je zwangerschap. Of later, als je baby er is en je het moederschap met werk moet combineren, is het ook fijn als je een begripvolle werkgever hebt. Mocht je zwangerschap een reden zijn om je af te wijzen, vraag je dan af of je ook voor deze werkgever had willen werken.

Meike Suesan (43), Hilversum

Vertel het later

U hoeft niets te zeggen over de zwangerschap. Zelf solliciteerde ik naar een baan toen ik zeven weken zwanger was. Ik wilde eerlijk zijn. Mijn werkgever moest weten waar hij aan toe was, maar: ik wilde ook weten met wat voor werkgever ik te maken had. Vlak voor het ondertekenen van mijn contract vertelde ik dat ik zwanger was. Ik had lood in mijn schoenen, maar mijn toekomstig leidinggevende feliciteerde mij allerhartelijkst.

Hester Haveman (35), Utrecht

Seksistisch

Nee, natuurlijk niet. Zou een aanstaande vader in maand drie hetzelfde overwegen? Nee. Dat is dus seksisme. Daarnaast, tien weken is vroeg in de zwangerschap en er kan, god verhoede, nog van alles gebeuren.

Gerben Hofmeijer (26), Rotterdam

Vertel het

Ik zou het wel doen. Als u wordt aangenomen en een maand later met een dikke buik komt aanzetten, heeft u de eerste deuk in het vertrouwen te pakken. Plus, als ze u echt willen hebben, accepteren ze uw zwangerschap. Iedereen weet dat jonge vrouwen zwanger kunnen worden, en ook dat ze daarna gewoon weer aan het werk gaan. Ik neem aan dat zo'n bedrijf u aanneemt met een langetermijnperspectief.

Mirjam Spaans (49), Beilen

U staat sterk

In juridisch opzicht is dit een makkie. U hoeft het niet te melden. U mag zelfs liegen als de werkgever ernaar vraagt. En u mag nooit worden ontslagen omdat u een zwangerschap hebt verzwegen. Maar los van uw sterke, wettelijk beschermde positie is het toch praktisch om het te vertellen. Werkgevers zouden daar niet moeilijk over mogen en moeten doen. Bovendien hebt u een sterke zaak als men u vanwege zwangerschap niet zou aannemen, hoewel ze dat vermoedelijk niet verklappen.

Pieter van den Brink (arbeidsrechtadvocaat, 51), Dordrecht

Wees eerlijk

Welke waarden vind jij belangrijk? Wil je betrouwbaar overkomen, dan meld je dit tijdens het gesprek (niet in de brief). Blijkt dat de werkgever in jou zijn toekomstige werknemer ziet, dan is hij blij dat hij jou heeft gevonden en neemt hij de vervangingskosten en discontinuïteit op de koop toe.

Helma Roes (55), Sittard

Over twee weken:

Hoe help ik een depressief familielid?

Een familielid, een transgender van het eerste uur (60-plusser), is erg depressief doordat zijn relatie een jaar geleden stukliep en ook omdat zijn moeder hem vroeger niet goed behandelde. Hij weigert professionele hulp en meent dat hij genoeg psychiaters heeft gezien in zijn leven. Hij drinkt erg veel, eet niet of nauwelijks. Kortom, hij zorgt slecht voor zichzelf. Wat zou u doen om hem weer een doel in het leven te geven?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 24 april naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden