Bij Shell verdwijnen volgend jaar 3000 banen
Shell schrapt volgend jaar drieduizend banen in Europa. In Nederland verdwijnen tweehonderd van de elfduizend arbeidsplaatsen. Dat is iets meer dan vorig jaar werd gemeld, toen het bedrijf de herstructurering van de Europese activiteiten aankondigde....
Van onze verslaggeefster
AMSTERDAM
Voor de Vereniging van Hoger Personeel is het banenverlies evenwel onacceptabel. 'Er lopen nu zoveel reorganisaties. Je ziet door de bomen het bos niet meer', aldus E. Hansen van de VHP. 'De werkdruk wordt veel te hoog en de motivatie van het personeel daalt hard.'
De banenreductie zal al binnen een jaar zijn beslag krijgen. Vanaf het jaar 2000 moet de operatie een jaarlijkse kostenbesparing van 300 miljoen gulden opleveren. Directeur J. Schraven van Shell Nederland is niet bang dat de reorganisaties de motivatie van het personeel ondermijnen, al erkent hij dat de werkdruk toeneemt: 'Dat komt doordat er zoveel projecten tegelijk lopen.'
Vorige week maakte Shell een dramatische winstdaling over het derde kwartaal bekend. De onderneming kampt met de lage olieprijzen en de afnemende vraag naar olieproducten door de Aziatische crisis. Ondanks de slechte marktomstandigheden houdt het bedrijf vast aan zijn doelstelling om over twee jaar een rendement van 12 tot 15 procent op het geïnvesteerd vermogen te behalen.
Daarom vrezen sommigen meer maatregelen. 'Het gaat niet goed genoeg dus er moet iets gebeuren. Uit de hardware kunnen de kostenbesparingen niet meer komen, dus zal het uit de mensen moeten komen', aldus een lid van de ondernemingsraad.
Inderdaad staan er nog andere projecten op stapel: als de samenwerking met het Amerikaanse olieconcern Texaco in Europa doorgaat - de twee bedrijven zijn daarover nog in onderhandeling - dan zal dat zeker banen kosten. Het verlies aan arbeidsplaatsen dat vandaag wordt gemeld, staat los van de verhuizing uit het hoofdkantoor op het Rotterdamse Hofplein. Daarbij gaan geen banen verloren, stelt Schraven.
Vorig jaar maakte Shell bekend dat de landenorganisaties in Europa worden vervangen door vijf productgerichte divisies. Zo denkt de onderneming de klanten beter te kunnen bedienen.
Aanvankelijk zou dit 15 procent van de 19 duizend banen kosten bij de raffinage en verkoop van olie. Nu gaat het om 20 procent op een totaal van vijftienduizend.
De helft van de 200 banen die verdwijnen heeft betrekking op de verkooporganisatie. De andere helft van de banen verdwijnt op Pernis.