Update

Bij rijksoverheid verdwijnen 15.000 banen

Bij het Rijk verdwijnen tot 2018 15 duizend van de 150 duizend arbeidsplaatsen. Dat staat in de 'Hervormingsagenda Rijksdienst' die minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) gisteravond aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst. Beeld anp

Samen met bezuinigingen op huisvesting, bedrijfsvoering en door efficiënter te werken moet de banenreductie tot 2018 in totaal 4,2 miljard euro aan besparingen opleveren. Zowel het Centraal Planbureau als de Algemene Rekenkamer is de laatste jaren uiterst kritisch geweest over de haalbaarheid van dergelijke bezuinigingen.

Minister Blok wil een kwart van de besparingen halen uit het verkleinen van het ambtenarenbestand. Hij heeft met de bonden afgesproken dat tot en met 2015 geen gedwongen ontslagen vallen onder ambtenaren.

Vraagtekens
Ambtenarenvakbond Abvakabo steunt Bloks poging het rijk efficiënter te maken, maar zet grote vraagtekens bij de inkrimping van het personeelsbestand. Bestuurder Marco Ouwehand: 'Blok rekent zich rijk. Hij zegt zelf dat Nederland een van de efficiëntste en goedkoopste overheden ter wereld heeft. Blok wil ook een aantrekkelijke werkgever blijven die normale salarissen betaalt. Daar voldoet hij alvast niet aan.'

Driekwart van het werk bij het Rijk is uitvoerend volgens Abvakabo. ,,Dat is echt mensenwerk, dat moet gedaan worden en dat kun je niet zomaar door computers laten doen. Denk bijvoorbeeld aan de inspectiediensten die onder het Rijk vallen. Het blijft belangrijk dat medewerkers van de Voedsel- en Warenautoriteit en de Arbeidsinspectie ter plekke controles uitvoeren.''

Om bij de wereldtop te blijven, moet het Rijk volgens Blok 'minder dan in het verleden verantwoordelijkheden van burgers overnemen', schrijft hij in een opiniestuk op volkskrant.nl. Blok ziet vooral besparingsmogelijkheden door meer rijksdiensten in één gebouw onder te brengen. Ook wil hij verschillende afdelingen die dezelfde taak hebben, bijvoorbeeld incasso, samenvoegen tot één ondersteunend bureau.

Bestuursorganen
Verder hoopt Blok geld te besparen door de teugels aan te halen van de zelfstandige bestuursorganen, zoals het Kadaster, de Rijksdienst voor het wegverkeer en het UWV. Ook wil Blok snoeien in het 'brede' stelsel van adviesorganen en driehonderd onafhankelijke commissies.

Of de banenreductie leidt tot minder uitgaven, is onzeker, blijkt uit een onderzoek van het FD. Op basis van gegevens van het salarisverwerkingsbedrijf van de overheid concludeert de krant dat ondanks een flinke daling van het aantal ambtenaren en ondanks de zogenoemde nullijn die sinds 2011 voor ambtenaren geldt, de totale loonkosten van het rijk gelijk zijn gebleven.

Lees hier het opiniestuk van minister Stef Blok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.