Bij rellen op Zanzibar negen doden

Bij de verkiezingen op Zanzibar zijn volgens de oppositie negen doden gevallen bij confrontaties tussen politie en aanhangers van de oppositie....

Van onze correspondent Kees Broere

De verliezende oppositiepartij, de CUF, wil met ‘vreedzame demonstraties’ tegen de uitslag protesteren. ‘Opnieuw is ons de overwinning ontstolen’, zei Sharif Hamad, de presidentskandidaat van de CUF. In 1995 en 2000 verloor de partij ook in verkiezingen die, net als dit keer, volgens velen niet vrij en eerlijk verliepen.

Dinsdagmiddag kwam de Kiesraad van Zanzibar met de officiële uitslag: de CCM heeft een ruime meerderheid van de vijftig parlementszetels gewonnen. De presidentskandidaat van de regeringspartij, Amani Karume, heeft ruim 53 procent van de stemmen binnengehaald, aldus de Raad.

Meteen na het bekend worden van de uitslag gingen in Stone Town, de hoofdstad van Zanzibar, duizenden CCM-aanhangers juichend de straat op. De politie hield hen weg uit de buurten waar de oppositie een meerderheid heeft. In die wijken hebben veiligheidstroepen ook dinsdag weer gevochten met de bevolking. Bij die gevechten, op de eilanden Unguja en Pemba, die Zanzibar vormen, zijn naast het genoemde aantal van negen doden tientallen gewonden gevallen. CUF-aanhangers hebben daarnaast ook gedemonstreerd op het vasteland van Tanzania.

Medewerkers van het Rode Kruis en de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) hadden grote moeite om de gewonden uit de smalle straten van Stone Town weg te halen. Bij het kantoor van AzG stond politie klaar om gewonden na de medische hulp af te voeren naar politiebureaus.

De verkiezingen zijn door diverse groepen waarnemers gevolgd. De meeste van hen kwamen, tot verrassing van ooggetuigen, tot een relatief positief oordeel over de stembusgang. Alleen het Amerikaanse National Democratic Institute liet zich kritisch uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden