Bij Real Madrid viert wanhoop de boventoon

Met de moed der wanhoop probeert Real Madrid zich in leven te houden. Maar de vormcrisis van de ploeg zit zo diep dat de wanhoop steeds weer de boventoon voert en serieus voetbal bemoeilijkt....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Het was een beetje het scenario van een aangekondigd resultaat. De Oekraïners zijn de meesters in de tegenstoot die rustig afwachten wanneer de opponent een fout maakt om die vervolgens razendsnel af te straffen. Woensdagavond stonden zij er laconiek bij, constateerden dat Rael wel wilde, maar niet kon. De verwachte uitbraak werd verzorgd door het koningskoppel Rebrov en Sjevtjsensko: de eerste kopte door, de tweede liet de hele Spaanse verdediging staan en scoorde.

Dat was na bijna tien minuten in de tweede helft. Het vonnis leek geveld, want Real toonde tot dusver alleen veel goede wil, maar weinig overtuiging. Weliswaar had de thuisploeg wat meer kansen, maar die waren aan een tegenvallende Raul en Morientes niet besteed. In arren moede zochten de Madrilenen hun heil in de strategie van buitelen en duiken ten einde vrije trappen voor zichzelf en gele kaarten voor Dinamo te versieren. In de 21e minuten na rust bereidde dat de weg voor de gelijkmaker van Mijatovic.

Het ontslag van Guus Hiddink heeft niet het gehoopte shockeffect gehad. De eerste de beste competitiewedstrijd onder Toshack ging opnieuw verloren, en weer moest Real drie treffers incasseren. Alleen Salamanca kreeg dit seizoen meer doelpunten tegen dan de Madrilenen, die de zwakte van hun laatste lijn steeds weer bevestigd zien.

Toshack nam gisteravond voor het eerst plaats op de bank. Het ontslag van Hiddink is financieel nog altijd niet geregeld, maar de club heeft een borg van 360 miljoen peseta (ruim vijf miljoen gulden) als borg op de rekening van de bond gestort. Hiddink wil echter alles wat het contractueel toekomt:bijna 6,5 miljoen.

De aanhang van Real heeft vooralsnog geen genoegen genoegen met een simpele trainerswisseling. Het Bernabeu vertoonde grote lege plekken. Volgens de clubleiding een gevolg van het feit dat Dinamo Kiev nu eenmaal geen Inter is. Een ploeg die we kunnen hebben, was het idee in Madrid, en bovendien hebben de Oekraïners de traditie voor de lange winterstop de sterren van de hemel te spelen om daarna in te storten.

Dat bleek behoorlijk tegen te vallen. Dinamo heeft met de slechte traditie willen breken door de afgelopen weken een omstandge tournee door landen langs de Middellandse Zee af te werken. Dat heeft de conditie en het spelritme goed op peil gehouden. Uit niets bleek dat de ploeg al drie maanden niet in competitieverband is opgetreden en het resultaat waarmee ze Madrid verlieten biedt alle perspectieven op een plaats in de halve finales.

Toshack had zijn hoop gevestigd op de terugkeer van de Argentijn Redondo, die samen met Guti, de revelatie van het seizoen, de motor van de ploeg moest vormen. Dat lukte ogenschijnlijk aardig, maar de manier waarop Raul, Guti en Morientes in de eerste helft de kansjes om zeep hielpen, spraken boekdelen over het gebrek aan vorm bij Real.

De spelers van Dinamo stonden erbij en keken ernaar, en wanneer zij de geest kregen, draafden zij snel als altijd dwars door de Real-gelederen. De inspiratie ontbrak echter om de tegenstander in eigen stadion hard om de oren te slaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden