Bij pijnklachten eerst de zorgverzekeraar bellen: Wreed

Op 1 januari 2006 werd het nieuwe zorgstelsel ingevoerd. Vanaf dat moment hebben honderden lezers hun zorgen uitgesproken door ons te schrijven....

Amersfoort Y. Hendriks

De afgelopen week hebben mijn familie en ik moeten meemaken wat een wreed effect (een strikte hantering van) wettelijke regels kunnen hebben.

Mijn vader lag ernstig ziek in een ziekenhuis en wij wilden hem graag thuis laten sterven. In zijn geval betekende dat in een verzorgingstehuis.

Mijn vader zou daar extra (wijk)verpleegkundige hulp nodig hebben. Als hij zelfstandig had gewoond, had dat zonder veel moeite kunnen worden geregeld. Nu bleek dat niet mogelijk, omdat dergelijke verpleegkundige hulp van buitenaf niet toegestaan is in een verzorgingstehuis.

Nadat hij overleden was, wilden we hem graag in zijn kamer opbaren. Ook dat bleek niet mogelijk, vanwege de wet op de privacy. Tegenwoordig is voor het opbaren namelijk een aparte ruimte vereist en die had men daar niet. Ik vind het uitermate droevig, dat menselijk welzijn zo ondergeschikt blijkt te zijn aan regels en voorschriften.

Ook veelvuldig bezoek aan het rouwcentrum bleek niet mogelijk. In de uitvaartverzekering stond dat hiervoor 24 uur per dag gelegenheid was. Dit bleek echter à raison van 60 euro per keer te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden