Bij Pathé speelt het mysterie zich niet af in de filmzaal

Arnhem - Pathe Bioskoop in het centrum van Arnhem. foto raymond rutting / de volkskrantBeeld raymond rutting

De grootste bioscoopketen van Nederland is in de greep van een mysterieuze affaire. Nadat het Franse familiebedrijf vorige week vrijdag zowel de algemeen directeur als de financieel directeur van Pathé Nederland om onduidelijke redenen op non-actief had gesteld, kwam deze week naar buiten dat er een fraude-onderzoek bij het uitgaansbedrijf loopt.

Iemand zou zich met behulp van een vals e-mailadres hebben voorgedaan als bestuurder van Pathé, liet het Franse familiebedrijf woensdag in een summiere verklaring weten. Het fraudeonderzoek houdt volgens een Pathé-woordvoerder verband met de in nevelen gehulde schorsing van algemeen directeur Dertje Meijer. Die schorsing komt nauwelijks een jaar na haar aantreden als hoogste baas van Pathé Nederland, en tegelijk met die van financieel topman Edwin Slutter. ‘Over de reden van dit besluit kan niet meer worden meegedeeld dan dat zij hun taak niet naar de wens van de aandeelhouder hebben vervuld’, is alles wat Pathé erover kwijt wil.

Die aandeelhouder is de familie Seydoux, met aan het hoofd miljardair Jérôme Seydoux. Hij is de opa van actrice Léa Seydoux, bekend van onder meer de films La vie d’Adèle en The Grand Budapest Hotel. Wat Meijer en Slutter in de ogen van de familie precies hebben mispeuterd, is vooralsnog een mysterie. Ook de twee zelf onthouden zich tot dusver van commentaar.

Twee dagen voordat het directeursduo op non-actief werd gesteld was er ook al slecht nieuws over Pathé, namelijk dat de bouw van een nieuwe Pathé-bioscoop in Leeuwarden tijdelijk is stilgelegd. Uit de hand gelopen bouwkosten zijn daarvan de reden, meldde het blad Cobouw. Pathé en aannemer Aan de Stegge ruziën over het bouwbudget. 

De bouwstop is de zoveelste tegenvaller voor de bioscoop in het Leeuwarder Ruiterskwartier, die duizend bioscoopstoelen moet tellen, verdeeld over zeven zalen. Oorspronkelijk zou de bioscoop begin 2018 opengaan, omdat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is. Later werd de opening uitgesteld naar november, maar nu wordt dat pas volgend jaar. De beoogde megabioscoop blijft voorlopig een bouwput, iets dat de Leeuwarder gemeenteraad juist zo graag wilde voorkomen nu de Friese hoofdstad in de Europese schijnwerpers staat.

De problemen met de Friese bioscoop waren een tegenvaller voor algemeen directeur Meijer, die juist geroemd werd om haar ervaring met miljoeneninvesteringen in infrastructuur en techniek. De bedrijfskundige stond tot 2016 zeven jaar lang aan het hoofd van het Havenbedrijf Amsterdam. Voor haar jaren in de Amsterdamse haven werkte Meijer bij vliegtuigbouwer Fokker en bij Schiphol. Ervaring in de bioscoopwereld had ze niet.

Datzelfde gold voor haar financiële rechterhand Edwin Slutter, ex-accountant bij KPMG. Slutter werd in 2015 door de Accountantskamer uit zijn beroep gezet. Hem werd verweten dat hij als KPMG-accountant jarenlang de frauduleuze jaarrekeningen van Weyl Beef Products uit Enschede had goedgekeurd. Dit vleesbedrijf, destijds een van Europa’s grootste rundveeslachterijen, ging in 2010 failliet. Met dank aan Slutters goedkeurende accountantsverklaringen konden de twee directeuren van Weyl hun jaarcijfers met tientallen miljoen euro’s opblazen om hun noodlijdende bedrijf overeind te houden. Over zijn rol in deze affaire zei Slutter in 2012 tegen zakenblad Quote dat ‘hij machteloos staat als hij de verkeerde cijfers van zijn klanten krijgt’.

De cijfers van Pathé ogen op het eerste gezicht prima. Met 217 bioscoopschermen, verdeeld over 28 bioscopen van Groningen tot Maastricht, is de keten met afstand de marktleider in Nederland. In 2016 boekte Pathé een kleine 21 miljoen euro winst op een omzet van 174,5 miljoen euro. Hoewel het marktaandeel van Pathé nog altijd tussen de 40 en 45 procent ligt, krijgt het Franse bedrijf in Nederland wel steeds meer concurrentie van andere ketens, met name het Britse Vue en de Belgische exploitanten Kinepolis en Euroscoop. Kinepolis bijvoorbeeld telt inmiddels 17 bioscopen in Nederland, met onder meer megabioscopen in Breda, Utrecht en Dordrecht. Vue heeft nu 21 Nederlandse bioscopen, zoals een prijswinnende nieuwbouwbioscoop in Alkmaar.

Aan de bioscoopbezoeker kunnen de problemen bij Pathé niet liggen. In 2017 gingen Nederlanders per hoofd van de bevolking 2,1 keer naar de bioscoop, de hoogste score sinds 1978. Ondanks de concurrentie van Netflix en andere streamingdiensten steeg het bioscoopbezoek vorig jaar voor het negende jaar op rij, blijkt uit cijfers van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. De grootste kaskrakers van 2017 waren Despicable Me 3, Pirates of the Caribbean 5 en Beauty and the Beast.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden