Bij ons in Holland

Amerikaanse conservatieve actiegroepen en boze Republikeinen hebben aan het langste eind getrokken: de omroep CBS heeft besloten de miniserie The Reagans niet zelf uit te zenden....

De affaire is een 'Amerikaanse toestand' die in Nederland met superieure meewarigheid wordt bezien. Commotie over een tv-productie waarin een voormalig politicus er niet zo best af komt en teksten in de mond krijgt gelegd die hij als zodanig nooit heeft gezegd - dat is bij ons haast ondenkbaar. We hebben een hele batterij speciale termen (overigens merendeels ontleend aan het Engels) ter rechtvaardiging van het feit dat tekstschrijvers creatief mogen spelen met de werkelijkheid. Van docudrama tot real life soap.

Bij ons in Holland gaan we heel wat ruiger om met onze gezagsdragers. Hier sleuren we onze minister-president onbekommerd door de drek. Vinden we het niks bijzonders dat hij in een sketch van Jiskefet fungeert als de natte droom van een paar overjarige militairen die zo graag hun 'plasser' tegen zijn bleke vlees zouden willen drukken. Kijken we er niet meer van op dat hij wordt afgeschilderd als een Zeeuwse boerenpummel die zich in het toilet staat te bevuilen en die zich op seksueel terrein geen raad weet. Grappen daarover behoren tot het standaard-repertoire van de Nederlandse tv-komiek.

En als deze diarree van schimpscheuten toch nog wel eens een bezorgde reactie uitlokt, zoals onlangs van politicologe Anne Graumans in deze krant, dan richt die zich niet op de vraag of we in ons satirische geestdrift wellicht zijn doorgeschoten en de grens van de wansmaak hebben overschreden. Nee, dan wordt er een bestuurlijk probleem van gemaakt. Dat deze premier zo zeer het mikpunt van spot is, moet vooral worden toegeschreven aan de kloof tussen de politiek en de burger. Oplossing: rechtstreekse verkiezing van de minister-president! Dat de spotlust als zodanig over the top is, lijkt geen punt van overweging.

Maar er wordt intussen wel een prijs betaald voor de collectieve ongeremdheid. Namelijk dat er nog maar heel weinig satirische voltreffers bij zijn. Waar iedereen de vrijheid neemt om maar lukraak alles te zeggen, verliezen de woorden hun kracht. Mateloosheid is het privilege van een onbelangrijk land, dat zichzelf niet erg serieus neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden