Bij Omroep Max zullen ze wel jaloers zijn op De Wereld Rond Met 80-jarigen

De Wereld Rond Met 80-jarigen laat zien hoe je kan scoren met een goed uitgevoerd, simpel idee.

De deelnemers aan de wereld rond met 80-jarigen.Beeld SBS6

Nelis, een 76-jarige man uit Amsterdam, neemt een duik in het buitenzwembad. 'Hebben jullie wel eens een witte haai gezien?', vraagt hij vanuit het water aan Rita (81) en Ellis (78). 'Laat zien Nelis, laat die witte haai zien!', roept Rita. Nelis beweegt een beetje onder water, zwemt dan weg en gooit plots zijn zwembroekloze, spierwitte kont de lucht in. Rita, Ellis en presentator Dennis van der Geest lachen het uit.

Zomaar een fragment uit het nieuwe SBS6-programma De Wereld Rond Met 80-jarigen, waar donderdagavond de derde aflevering van werd uitgezonden. In het programma neemt Dennis van der Geest acht bejaarden, die nog nooit in het buitenland geweest zijn, mee op wereldreis. Elk oudje heeft één ultieme wens die in vervulling wordt gebracht. Het programma scoort erg goed, met in de eerste twee afleveringen respectievelijk 854- en 786 duizend kijkers.

In de aflevering van gisteren trokken de bejaarden vanuit Dubai, waar dezelfde badboy Nelis in de woestijn werd getrakteerd op een sensuele buikdanssessie, naar Zuid-Afrika. De 82-jarige Diny wilde al haar hele leven naar Zuid-Afrika toe, maar deed dat niet vanwege haar moeder. 'Ik heb maar één dochter' citeerde Diny haar, 'en dan moet ik die missen.' Zestig jaar later was ze er alsnog.

Het is geen wonder dat De Wereld Rond Met 80-jarigen het zo goed doet. Het is uitgekiende feelgoodtelevisie met, naar goed SBS6-gebruik, een lach en een traan. Bij Omroep Max zullen ze elke week met witte knokkels van jaloezie op de bank zitten. Zo'n simpel programma-idee, zo goed uitgevoerd.

De Jaws-scène van Nelis (De Lach) is illustratief voor de ontspannen en vrolijke sfeer in het programma. Er wordt niet gezeurd, maar gevierd. Dankbaar zijn ze, de oudjes die Nederland nog nooit verlieten, voor de spectaculaire uitzichten, de ontmoetingen met olifanten, neushoorns en een uitbundig bezoek aan een restaurant in een township - waar Paul (77) ook nog even een praktijkles Vooroordelen krijgt. 'Ik heb geleerd dat ik niet te snel moet oordelen over die mensen, want achteraf valt het honderd procent mee.'

Tegelijkertijd lukt het De Wereld Rond Met 80-jarigen ook te ontroeren (De Traan). Dezelfde Nelis van de Blote Billen zag aan het eind van de aflevering zijn wens in vervulling gaan: een witte haai in het echt zien. 'Prachtige beesten vind ik dat', had hij eerder in Amsterdam gezegd, gevraagd naar zijn grote wens. Alleen al de gedachte dat hij met een haai zou kunnen zwemmen bracht hem bijna tot tranen. Die kwamen ook, maar niet vanwege de haai. Op de boot, onderweg naar de locatie waar gedoken zou worden, vertelde Nelis over zijn twintig jaar geleden overleden vrouw. Hij huilde. 'Omdat ik dat allemaal meemaak en zij dat niet meer kan doen.' Uiteindelijk kwam er geen enkele haai opdagen en klom Nelis vergeefs weer op de boot. Rouwig over de mislukte onderneming was hij niet. 'Ik heb een toptijd gehad. Ik had het niet willen missen.' Bovendien, die witte haai hadden we toch al gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden