Bij New Yorkse politie is nekklem verboden

De zogenoemde nekklem als politiegeweldsmiddel is al langere tijd omstreden, en komt opnieuw in opspraak nu is vastgesteld dat de Arubaanse Mitch Henriquez zaterdagavond bij zijn arrestatie om het leven kwam door zuurstoftekort. In filmpjes van toeschouwers is te zien hoe een agent Henriquez zeker anderhalve minuut in een wurggreep heeft. De beelden doen sterk denken aan die van de 43-jarige Eric Garner, die vorig jaar in een nekklem van de New Yorkse politie om het leven kwam.

Loes Singeling
Politieagenten in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
Politieagenten in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

De nekklem is een greep waarbij de keel van een verdachte in de kom van de elleboog wordt gelegd en de keel of hals (inclusief halsslagaders) wordt dichtgeknepen zodat iemand rustig wordt. Voor de New Yorkse politiekorps is de nekklem al jaren verboden, bij de Nederlandse politieacademie maakt ze onderdeel uit van de 'Integrale Beroepsvaardigheden Training' (IBT).

In 2013 bracht de Nationale Ombudsman een rapport uit over verantwoord politiegeweld. Doel was om via gesprekken met agenten, leidinggevenden en deskundigen een rode draad te ontdekken in honderden geweldszaken die hij had beoordeeld. In het rapport concludeert de Ombudsman dat de politie zeer terughoudend moet zijn bij de toepassing van de nekklem: als het te lang duurt, bestaat het gevaar dat iemand het bewustzijn verliest of overlijdt. De greep mag alleen gebruikt worden bij heftig verzet, als er geen minder ingrijpend middel voorhanden is of bij het vermoeden van vuurwapenbezit. Het OM verklaarde in eerste instantie dat dit voor Henriquez gold. In het rapport staat ook dat de technieken die op de IBT worden geleerd, te weinig worden getraind en geoefend. De Nederlandse politieacademie wil niet reageren op het gebruik van de nekklem.

Bekijk hieronder de foto's van de Haagse Schilderswijk, waar opnieuw gedemonstreerd wordt naar aanleiding van de arrestatie van Henriquez.

Politiegeweld

Lees hier de reportage over hoe de Schilderswijk er nu aan toe is, na de demonstraties.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden