Bij nader inzien is grootkapitaal welkom op Elysée

Tijdens zijn verkiezingscampagne zei François Hollande dat hij 'niet van de rijken hield'. Hij sprak over de financiële wereld als 'de vijand zonder gezicht'. Maar gisteren werden 34 topmanagers van internationale bedrijven en investeringsmaatschappijen ontvangen in de koninklijke ambiance van het Elysée.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - 'Investeer in Frankrijk' was de boodschap van Hollande. Bij nader inzien is het internationale grootkapitaal van harte welkom.

Grote bedrijven als Siemens, Bosch en Samsung waren van de partij, evenals de investeringsmaatschappij BlackRock en de nationale investeringsfondsen van China, Qatar en Koeweit. De Franse president heeft ze hard nodig in zijn tot dusverre vruchteloze strijd tegen de werkloosheid. Volgens een recente studie van de UNCTAD, de handels- en ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, zouden de buitenlandse investeringen in Frankrijk in 2013 met 77 procent zijn gedaald, maar dat cijfer wordt door veel economen niet betrouwbaar gevonden.

Niettemin is er reden tot zorg. In december publiceerden vijftig topmanagers van internationale bedrijven een brandbrief in de zakenkrant Les Echos. 'Wij hebben steeds meer moeite ons hoofdkantoor ervan te overtuigen in Frankrijk te investeren', schreven ze. Volgens een recent onderzoek van Ernst & Young is het aantal internationale investeringsprojecten in Frankrijk in 2013 met 13 procent gedaald, terwijl het in Duitsland juist is gestegen. Bovendien heeft slechts 13 procent van de Amerikaanse investeerders in Frankrijk een positieve kijk op het land, aldus een onderzoek van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Parijs. Buitenlandse investeerders komen steeds op dezelfde punten terug. De druk van belastingen en sociale premies is te hoog, de fiscale en sociale wetgeving te ingewikkeld en voortdurend aan veranderingen onderhevig.

Ook François Hollande is het daarmee eens. Op zijn persconferentie van 14 januari heeft hij zijn beroemde 'sociaaldemocratische draai' gemaakt. Hij wil de sociale premies en de overheidsuitgaven verlagen. Hij beloofde zelfs een heuse choc de simplification, de transformatie van het fiscaal en sociaal labyrint. Gisteren schotelde hij zijn gasten nog een reeks lokkertjes voor, zoals snellere visumprocedures voor ondernemers en jonge talenten.

Na afloop toonden enkele buitenlandse patrons zich tevreden maar sceptisch. Ook zij weten hoe Frankrijk werkt. Het schetsen van grote lijnen is Franse politici op het lijf geschreven. De uitwerking gaat ze minder goed af: de taaie strijd met de traditie, de vakbonden, de straat en de oppositie in de eigen partij. De 34 topmanagers hebben ongetwijfeld genoten van het diner in het paleis van premier Ayrault en de 18de eeuwse pracht van de Salle des Fêtes van het Elysée. Maar, zoals Mark Weinberger, topman van Ernst & Young in Le Figaro zei: 'De werkelijke vraag is of de Franse regering na deze ontmoeting actie gaat ondernemen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden