Bij nader inzien gaf Blackstar aanwijzingen

Met grote verslagenheid is vanochtend vroeg gereageerd op het overlijden van David Bowie. Zijn dood werd op zijn eigen Facebookaccount bekend gemaakt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij nader inzien blijkt het laatste album van Bowie, Blackstar, vol aanwijzingen te staan dat de zanger niet lang meer te leven heeft. Heeft u zelf aanwijzingen ontdekt? Laat ze achter in de reacties onder dit stuk.

David Bowie zou al achttien maanden aan kanker hebben geleden. Iets dat altijd geheim is gebleven. Los van het feit dat Bowie zelf nooit iets over zijn ziekte naar buiten heeft gebracht, hebben ook mensen uit zijn omgeving de ziekte verzwegen.

Hij was al erg ziek, liet regisseur Ivo van Hove, die vorige maand Bowie's theaterstuk Lazarus in New York regisseerde, vanochtend weten op NPO Radio 1.

Ziektebeeld

Ook toen David Bowie afgelopen vrijdag op zijn 69ste verjaardag zijn laatste album Blackstar uitbracht kwam er geen bericht naar buiten waaruit iets van Bowie's ziektebeeld bleek.

Maar een nadere bestudering van dat Blackstar geeft toch wel enige aanwijzingen over het einde van een van de grootste muzikanten en kunstenaars die de popmuziek heeft voortgebracht.

Voor het eerst stond Bowie zelf niet op de hoes afgebeeld, maar een zwarte ster. Het boekje in de cd is gitzwart. De letters, zwart glanzend op matzwart papier zijn moeilijk leesbaar maar de laatste woorden zijn met de kennis van nu niet meer zo raadselachtig als ze vorige week nog leken.

Regisseur Ivo van Hove, die vorige maand Bowies theaterstuk Lazarus in New York regisseerde. Beeld AP
Regisseur Ivo van Hove, die vorige maand Bowies theaterstuk Lazarus in New York regisseerde.Beeld AP

Seeing more and feeling less
Saying no but meaning yes
That's the message that I sent
I can't give everything away

David Bowie wilde zijn tot het laatst geheim gehouden ziekte niet wereldkundig maken.

Hij laat een uniek oeuvre na.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden