Bij mijn komst was de minister in zijn pyjama

Javanen zijn als rijstkorrels: het kaf vliegt weg.

Djakarta, 27 januari 1947

Gesprek met Hadji Agoes Salim (minister van Buitenlandse Zaken, streefde naar de Indonesische onafhankelijkheid, red.): bij mijn komst was hij in pyjama met vier anderen, waaronder Mohammed Roem, minister van Buitenlandse Zaken; deze vertrokken snel. De eene aantrekkelijke dochter na de andere dwaalde door het vertrek.

Eerst weer algemeenheden: opkomst en ondergang van beschavingen; steeds met geweld en onrust gepaard, doch dit onvermijdelijk. Eerst Grieksche, toen Romeinsche, Middeleeuwen, enz. Nu in een dergelijke overgangsperiode die veel ellende bracht, maar noodzakelijk was.

Ik vroeg of niet onnoodig veel menschenlevens; Agoes Salim: groote massa zonder veel waarde, het ging om de leidende laag. Gods wil geschiedde.

Vergelijking met rijstkorrels die gepeld worden; kaf vliegt weg; ook veel groene korrels en rotte in de molen gekraakt. Dit verlies onvermijdelijk. Ik vroeg: bedoelt U dus dat als ik de Javanen met rijstkorrels mag vergelijken, de vijf milioen van een eeuw geleden, die er nu 45 zijn geworden, weer moeten worden teruggebracht tot twintig procent?

Agoes Salim: Inderdaad er zijn er nu te veel. Men moet dingen op een afstand zien.

Hendrik Nicolaas Boon (1911-1991), Nederlandse diplomaat, politiek adviseur van de hoogste gezagsdrager in Nederlands-Indië, H.J. van Mook. Uit Cees Wiebes en Bert Zeeman: Indonesische dagboeknotities van Dr. H.N. Boon 1946-1949. De Haan, 1986.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden