Bij mbo voltrekt zich stille ramp

Vandaag wordt het nieuwe bedrijfslevenbeleid van het kabinet behandeld in de Commissie Economische zaken, Landbouw en Innovatie. Ik ben positief over de richting die is ingeslagen om onze economische topsectoren internationaal te laten excelleren. De vraag is of er straks wel voldoende mensen zijn die deze aspiraties kunnen waarmaken. Ik mis de urgentie om het beroepsonderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt.


Natuurlijk zijn er vragen over de kwaliteit van het beroepsonderwijs en over hun aansluiting bij de wensen van het bedrijfsleven. Deze problematiek heeft al decennialang de aandacht van politiek en bedrijfsleven. Toch wordt de kloof tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven maar niet gedicht. Naast zorgen over de kwaliteit, zijn er zorgen over de kwantiteit. De belangstelling van jonge mensen voor een technische opleiding en een carrière in de techniek is nog altijd ver onder de maat. Dit ondanks alle inspanningen van overheid en bedrijfsleven om daar verandering in te brengen.


De vraag is echter of er over pakweg vijf jaar nog wel technisch beroepsonderwijs kán worden gegeven. Het mbo vergrijst immers ongemeen snel. Binnen vijf jaar bereikt de helft van de docenten een leeftijd waarop uittreden mogelijk wordt. Zicht op nieuwe instroom is er nauwelijks. Ik zie dit tekort als de grootste bedreiging voor de toekomst van het mbo en daarmee ook voor het succes van het nu door het kabinet gepresenteerde bedrijfslevenbeleid.


Als we het mbo willen redden, moet het bedrijfsleven zijn verantwoordelijkheid nemen. Goede en bekwame mensen uit het bedrijf moeten, parttime, binnen het mbo worden ingezet om kennis over te dragen aan de jonge mensen die straks in onze ondernemingen aan de slag moeten. Wij proberen samen met het mbo tot een structuur te komen waarbinnen uitwisseling van personeel tussen school en bedrijf mogelijk wordt. Dat is geen eenvoudig karwei, omdat ons gevoel van urgentie niet in de volle breedte door het onderwijsveld wordt gedeeld.


Bedrijven moeten onderwijscapaciteit leveren en willen dat ook. Het is de enige mogelijkheid om het mbo overeind te houden. Pure noodzaak dus, die niet mag worden gefrustreerd door discussies over het al dan niet bevoegd zijn om les te geven. Ik hoop dan ook van harte dat onze mensen straks welkom zijn in de docentenkamer.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden