Bij ieder onderzoek met patiënten zijn zorgvuldigheid en veiligheid leidend - en dus ook bij MRI-scans bij baby's

De ingezonden brieven van donderdag 22 maart.

Baby wordt in een MRI-scanner gelegd, 7 maart.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Brief van de dag: MRI-scan baby is medisch-ethisch getoetst

'Het is een slecht idee om baby's een MRI-scan te laten ondergaan ten behoeve van te vroeg geborenen.' Dit is de stelling waarmee Laura Batstra haar opinieartikel begon (O&D, 13 maart). Na het lezen van haar artikel zou je tot die conclusie kunnen komen. De gevoeligheid van deelname van pasgeboren baby's aan medisch wetenschappelijk onderzoek begrijp ik goed.

Bij ieder onderzoek met patiënten zijn zorgvuldigheid en veiligheid leidend. Ook dit onderzoek heeft de kritische toets van de Medisch Ethische Toetsingscommissie doorstaan. Deelname van gezonde baby's aan een wetenschappelijke studie naar de hersenontwikkeling van te vroeg geborenen is echter van groot belang om de kwaliteit van leven van deze groep te verbeteren. Jaarlijks worden zo'n 1.700 kinderen veel te vroeg geboren met als gevolg complicaties aan hersenen en andere organen. Deze schade heeft een levenslang effect op de kwaliteit van leven van een kind.

Elke stap die die kwaliteit verbetert, biedt een kind met een moeilijke start een grotere kans op een meer volwaardige manier deel te nemen aan school, sport en andere sociale activiteiten. Onderzoekers zijn patiënten, en in dit geval de ouders van Emma, die bereid zijn mee te doen aan een wetenschappelijke studie daarom heel dankbaar. Hun medewerking is cruciaal om de noodzakelijke medische vooruitgang te boeken.

Baby Emma is voorafgaand aan het onderzoek in de MRI-scan gevoed en ging voorzien van een 3-laags gehoorbescherming slapend de MRI in. De scans van Emma dragen bij aan het onderzoek naar effectieve medicijnen, voeding en andere factoren die hersenschade verminderen en de lange termijn uitkomst verbeteren en daarmee de kwaliteit van leven.

Laura Batsma heeft alle redenen om wetenschappelijk onderzoek met gezonde baby's kritisch te benaderen. Het UMC Utrecht heeft zich voorafgaand aan het onderzoek minstens zo kritisch opgesteld met als doel om baby's die te vroeg worden geboren op termijn een beter leven te bieden.

Manon Benders, hoogleraar neonatologie, UMC Utrecht

Schooladvies

Ik begrijp de ophef over het schooladvies in groep 8 van de basisschool bij diverse ouders niet goed. Het is niet zo dat pas in groep 8 duidelijk wordt wat het advies is. Een leerling wordt de hele schoolloopbaan beoordeeld. Zo moet al in de loop van de jaren duidelijk zijn wat het advies zal worden.

Als ouders hun twijfels hebben, dan zullen ze daar in eerdere jaren al over hebben kunnen praten. Als een leerling dyslectisch is, dan kan dat in een veel eerder stadium dan in groep 8 al bekeken worden. En als een school daar niet adequaat op reageert zijn er instanties die daar buiten school om een oordeel over kunnen geven. Nogmaals, een advies komt in groep 8 niet als donderslag bij heldere hemel.

P.J. Berends, Zwolle

Eet minder vlees

Jan van Weeren vindt dat 'iedereen' aan de anticonceptie moet, omdat menselijke 'overbevolking' onhoudbaar is (Geachte redactie, 21 maart). Hij vergeet dat er duurzame oplossingen bestaan die realistischer zijn, zoals het flink matigen van onze (dierlijke) consumptie. Babette Porcelijn berekende dat vooral overschakelen naar een vegetarisch of veganistisch dieet zoden aan de dijk zet, aangezien dit mensen zeven tot twintig keer efficiënter voedt. 'Overbevolkingsontkenners' bestaan niet. Wel zijn er vee-overbevolkingsrealisten die stellen dat de miljardenomvang van de mondiale veestapel onhoudbaar en immoreel is, aangezien die dieren enorm veel moeten drinken en eten, terwijl dat water en voedsel terecht zou moeten komen bij de allerarmsten op de planeet.


Stephan Huijboom, Amsterdam

Laag opgeleid

Nadat het woord allochtoon te beladen is geworden, lijkt het tijd ook de term 'laag opgeleid' nog eens goed te onderzoeken voor een herwaardering. Mijn idee is dat laag opgeleid dan vooral gebruikt wordt voor mensen die, door welke omstandigheden dan ook, nooit toegekomen zijn aan een mbo-diploma. Tenminste, als het al nodig is het opleidingsniveau te benoemen. Ik vraag me in veel situaties af of het benoemen van het opleidingsniveau wel iets toevoegt.

Els Straathof, Voorschoten Bonifatiusmavo, 1983

Cambridge Analytica

Opeens is het databedrijf dat een manipulatieve bijdrage leverde aan de overwinning van de Trumpcampagne en het 'Leave' -kamp van Brexit opnieuw hot news. Dankzij klokkenluider Christopher Wylie.

Wanneer is nieuws nieuw genoeg om nieuws te zijn?

Geprikkeld door NRC-journalist Thom-Jan Meeus in Buitenhof plaatste ik een jaar (!) geleden het nieuwe lemma 'Cambridge Analytica' in de Nederlandstalige Wikipedia. Naar schatting 90 procent van het verhaal is terug te vinden in dat lemma. Opvallende afwijking is dat daarin niet de Moldaviër Aleksandr Kogan als wetenschappelijk genie wordt opgevoerd, maar de Poolse psychometrist Michal Kosinski. Ook de redactie van de VPRO Tegenlicht- tv-uitzending van 26 augustus 2017 focust op laatstgenoemde expert.

Actueel lijkt nu hoe boven water te krijgen hoe alert, integer en effectief Facebook zijn spelregels versus Cambridge Analytica heeft gehandhaafd.

Dat Mark Zuckerberg zo lang verstoppertje speelt, stelt niet gerust.

Joop van Haaften, Soest

Geëuthanaseerd?

Hoezo 'euthanaseren' bij een neushoorn (Ten eerste, 21 maart)? Na een vrijwillig en weloverwogen verzoek van Sudan? Laten wij de terminologie alsjeblieft zuiver houden. 'Afmaken' is waarschijnlijk te hard tegenwoordig, maar 'laten inslapen' is een goed alternatief, toch?

Frans Voncken, Deurne

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden