Column

Bij Hofman geen ritme, geen gedachte, geen muziek

Een dichtbundel zonder poëzie, dat kan, merkte Arjan Peters, die ook een prozabundel met poëtische regels las.

Beeld Lisa Klaverstijn & Marie Wanders

Toegegeven, het onderscheid tussen poëzie en moppentappen wordt schimmig als de CPNB, die de belangen van uitgevers, boekhandelaren en bibliotheken zegt te dienen, bij wijze van Poëziegeschenk tien melige witzen van Jules Deelder bundelt. Als die stichting vervolgens in een persbericht jubelt dat er een poëziebundel op de bestsellerlijst is beland, terwijl het om de geintjes gaat die Tim Hofman onder de titel Gedichten van de broer van Roos de wereld in stuurt, (Meulenhoff; €15,-), dan is het tijd iets terug te roepen.

Het voorplat bewijst dat Hofman wél aan zijn coiffure heeft gewerkt, want die is bestudeerd-zorgeloos. Het achterplat belooft ons 'Soms light verse, soms klassiek', en de CPNB raaskalt in voornoemd persbericht over 'technisch doorwrochte dichtwerken'. Ondanks die typeringen heeft de uitgever verzuimd een proeve van de tweede categorie af te drukken. 'Haramadan', 'Dement to be', 'Suïzijderups', 'Eggte liefde' ('Ei/ l'oeuf/ you') en 'Bijzonder hypochonder' ('huisarts afgebeld/ heb/ me ziek/ gemeld') - een technisch doorwrocht 'dichtwerk' of een klassiek vers heb ik er niet tussen gevonden.

Bij Hofman rijmt kanker op janken. Geen ritme, geen gedachte, geen muziek. Je kunt deze bundel geen poëziedebuut noemen, omdat verzamelde woordgrapjes niet onder dichtkunst ressorteren. Er verschijnt veel bagger, constateerde VSB Poëzieprijswinnares Hannah van Binsbergen al. En al is deze aanfluiting lucratief, literatuur wordt het ook daardoor niet.

In dezelfde week laat journalist Mark Traa zien hoeveel je kunt bereiken door liefdesoproepen uit oude kranten te knippen en die achter elkaar te plakken; dat is zijn boekje Steeds blijf ik u beminnen (Meulenhoff; €12,50). 'De Dame in 't zwart met bril die Donderdagmiddag pl.m. 5 uur in de Bijenkorf was op de 1e étage afd. stoffen, wordt vriendelijk verzocht adres op te geven aan Heer zonder hoed' (uit 1929). 'Lena waarom houd je niet van mij. De ontmoeting van Zondagavond was een der pijnlijkste oogenblikken van mijn leven. Carel.' (uit 1887). 'Willem, Te vergeefs gewacht, ik smacht naar U, kom morgen. Moppie' (uit 1895).

'Piet en Frits, Twee jolige snaken, zoeken twee opgeruimde Mokkeltjes, om de a.s. Kermis vroolijk door te brengen' (uit 1903). 'J.J. IK BEN NIET BOOS, A.B.' (uit 1903).

Traa's selectie is superbe, net als de vondst om aan zijn vondsten verder niks meer te doen. Veel teksten zijn, onbedoeld, poëtisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden