Bij het nieuwe Parijse plassen zijn 'dames pipi' passé

Plassen in hartje Parijs wordt een belevenis. Dat beweert althans het Nederlandse bedrijf 2theloo, dat de exploitatie van de openbare toiletten bij de Notre Dame, de Sacré Coeur en aan de Champs-Elysées heeft overgenomen.

In de nieuwe 2theloos in Parijs is geen plaats meer voor de toiletjuffrouw. Beeld © Peter Turnley/Corbis

Maar dan wel zonder de toiletjuffrouwen, de dames pipi. Ze passen niet in het concept van 2theloo: een modern 'boetiek-toilet' waar de klant in diverse talen te woord kan worden gestaan. Donderdag diende de zaak voor het arbeidstribunaal in Parijs.

In de meeste buurten van Parijs staan volautomatische, zelfreinigende sanisettes. Alleen bij enkele toeristische trekpleisters heeft de gemeente nog ondergrondse openbare toiletten. Tot voor kort werden ze schoongehouden door de firma Stem, die elf dames pipi in dienst had. Sinds 1 juli, toen 2theloo de exploitatie overnam, zijn ze niet meer nodig. De vrouwen reageerden woedend en blokkeerden de toiletten bij de Sacré Coeur, waardoor toeristen hun toevlucht moesten zoeken in de nabijgelegen horeca, voor een prijs van minimaal één espresso.

Groter, Beter, Brutaler

Voor het arbeidstribunaal botsten twee werelden met elkaar. Enerzijds de dames pipi, vrouwen die vaak de zestig zijn gepasseerd en al decennialang de openbare toiletten van Parijs schoonmaken. Anderzijds een multinationaal bedrijf dat 200 toiletten in 14 landen exploiteert, volgens hedendaagse marketinginzichten. 'Elke dag Groter, Beter, Brutaler', schrijft het op zijn site. Een bezoek aan een openbaar toilet hoort 'een buitengewone belevenis te zijn'. En: 'Samen werken we aan een verbijsterend concept dat de manier verandert waarop de wereld tegen openbare toiletten aankijkt.'

De dames pipi spreken andere taal. 'Voor 1.200 euro per maand sloven we ons uit, met mensen die naast de pot plassen om ons dwars te zitten, naalden van junks die we moeten oprapen, zatlappen die in de wasbakken kotsen', zei een van hen. 'We worden weggegooid als poetsdoekjes', zei een ander.

De toiletjuffrouwen beroepen zich op het Franse arbeidsrecht, gesteund door de vakbonden. Als een bedrijf bestaande activiteiten overneemt, moet ook het personeel worden overgenomen.

Van een overname is geen sprake, meent de Franse vertegenwoordiger van 2theloo. 'Wat 2theloo doet, heeft niets gemeen met de vorige exploitant', zegt hij. 2theloo is geen simpel schoonmaakbedrijf, maar biedt cliënten met hoge nood het concept van een 'boetiektoilet'. Dat vraagt om gastvrouwen die de klant in meerdere talen kunnen begeleiden en desgewenst een artikel uit de bijbehorende shop kunnen verkopen, van simpele gadgets tot een wc-borstel van 1.000 euro.

Flauwekul, vond Malamine Ndiaye van de vakbond Force Ouvrière: 'Ze kunnen verkopen wat ze willen, maar schoonmaken blijft hun belangrijkste activiteit. Ze gaan echt niet koken in de toiletten!'

Het arbeidstribunaal, bestaande uit vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers, kwam er niet uit. Op 8 september zal de zaak opnieuw worden behandeld, nu in aanwezigheid van een professionele rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.