Bij het fietspad ligt een Bambi opgebaard

Natuurmonumenten wil dode herten en everzwijnen niet langer laten afleveren bij de poelier, maar gewoon laten liggen. Als aas voor vliegen, vossen, kevers en zwijnen....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Wandelaars die rondstruinen op de terreinen van Natuurmonumenten op de Veluwe, zullen in toenemende mate worden geconfronteerd met dode herten en dode zwijnen. De natuurorganisatie laat voortaan alle kadavers liggen in plaats van ze te verkopen aan de poelier. Dat is goed voor de aas- en prooidieren en komt de kwaliteit van het natuurgebied ten goede, vindt de beheerder.

In nationaal park Veluwezoom bij Rheden liet Natuurmonumenten donderdag zien wat voor taferelen dat beleid oplevert. Te midden van heuvels en heide, nog geen honderd meter van het fietspad, ligt daar pontificaal een dode Bambi opgebaard. De pootjes zedig gekruist, met glazige ogen en een licht nabloedende schotwond in de borst.

De ree is een van de driehonderd dieren die jaarlijks in het gebied worden afgeschoten om uitbreiding van de zwijnen- en hertenstand te voorkomen. Het dier ligt er nog geen dag en voelt door de zon nog warm aan. Binnen enkele uren is het ontdekt door de aasvliegen en -kevers.

De komende nacht, zegt boswachter Harm Piek, zullen de wilde zwijnen er zich te goed aan doen. Binnen enkele dagen eet ook de vos mee, en binnen een week zullen maden het kadaver van binnenuit verteren. 'Als we hier over drie weken terugkomen, is op een paar botten na alles verdwenen.'

In de drie jaar dat met dit beleid is geëxperimenteerd, is de biodiversiteit in het natuurgebied zichtbaar toegenomen. De Veluwezoom is een van de weinige gebieden waar de raaf floreert; een aaseter waarvan nog slechts 75 broedparen in Nederland leven. Ook zijn zeldzame aasvliegen en -kevers teruggekeerd, soorten die soms sinds 1911 en 1926 niet meer waren waargenomen. Buizerd en zeearend profiteren eveneens van de kadavers.

De reeën en zwijnen worden afgeschoten omdat het natuurgebied geen verdere uitbreiding van de wildstand kan verdragen. Andere natuurbeheerders op de Veluwe, zoals Staatsbosbeheer, verpachten de jacht aan jagers die de buit zelf opeten of hem verkopen. Piek: 'Dat vinden wij geen gezonde zaak. Je moet het dier terugbrengen naar de natuur.' Op de hele Veluwe worden jaarlijks ongeveer 3500 zwijnen en reëen afgeschoten.

Gevaren voor de volksgezondheid zijn er niet, stelt de organisatie. De reeën en zwijnen dragen geen gevaarlijke besmettelijke ziektes bij zich. Het publiek reageert er steeds laconieker op, is de ervaring. 'Maar we zorgen er wel voor dat de kadavers niet pal aan wandelpad terechtkomen. De confrontatie kan nogal heftig zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden