Bij het CDA zitten ze niet op Camiel te wachten, 'over 10 jaar kan ook nog'

Opent zijn val bij KLM nieuwe politieke perspectieven voor de voormalige CDA-kroonprins Camiel Eurlings? In het CDA staat men niet meteen te juichen. 'Het is een beetje vroeg.'

null Beeld Marco Okhuizen
Beeld Marco Okhuizen

Over zijn plotselinge vertrek uit de politiek in maart 2010 zijn nog altijd twee lezingen in omloop. De eerste, die hij zelf ook uitdraagt, is dat hij nooit officieel is gevraagd om Jan Peter Balkenende op te volgen als partijleider. Formeel is dat juist, want toenmalig partijvoorzitter Peter van Heeswijk heeft dat inderdaad nooit gedaan.

De tweede is dat Eurlings in een vroeg stadium, in een persoonlijk onderhoud met Balkenende, wel degelijk gepolst werd maar meteen liet weten niet beschikbaar te zijn. Hij wilde een gezin stichten. Balkenende meldde dat aan Van Heeswijk. Toen het kabinet-Balkenende IV in februari 2010 viel, was de optie-Eurlings dus al van tafel. Eurlings werd niet gemasseerd of het mes op de keel gezet. Balkenende ging door als lijsttrekker, met desastreuze gevolgen.

Beide lezingen sluiten elkaar niet uit. Over één ding zijn betrokkenen bij het CDA het echter eens: de eigenschappen waarom Eurlings nu bij de KLM moet vertrekken (geen echte leider, vaak onbereikbaar), speelden toen ook op. Als kroonprins trok Eurlings volop de aandacht, maar de eindverantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen lag bij Balkenende, Maxime Verhagen en Van Heeswijk. Toen de vermoeide Balkenende bij Eurlings kwam informeren of hij beschikbaar was voor het leiderschap, was het antwoord nee. Sommigen zien dat nog steeds als een vorm van verraad aan de partij.

Gebrandmerkt

In het CDA staat men dan ook niet meteen te juichen bij een rentree. Hij hoort, hoe jong ook, bij een vertrokken generatie: Verhagen, Liesbeth Spies, Marja van Bijsterveldt. Door zijn enthousiaste steun aan Verhagen ('hysterische steun', zeggen sommigen) bij het congres in het najaar van 2010 dat instemde met samenwerking met de PVV van Geert Wilders, is hij bovendien gebrandmerkt als aanhanger van een richting die het CDA nu per se niet meer op wil.

Zelfs in Limburg is de reactie gereserveerd. 'Het is een beetje vroeg', zegt CDA-Statenlid Hubert Mackus. 'We zitten nu met Sybrand Buma op de juiste weg, het gaat de goede kant op. We zitten nu niet op Camiel te wachten, hoe een geschikte vent hij ook is. Hij is pas 41, over tien jaar kan het ook nog.' De fractievoorzitter van het CDA in Provinciale Staten Limburg, Martijn van Helvert: 'Op dit moment neemt Buma met zijn ploeg een enorme vlucht.' Zit er nog wrevel over het afhaken in 2010? 'Ik ben altijd heel trots geweest dat hij zo'n mooie post kreeg', zegt Van Helvert. 'Als mensen uit het CDA zoiets kunnen bereiken, is dat altijd mooi.'

Wel enthousiast is Paul Peters, oud-CDA-burgemeester in drie gemeenten en in de partij actief als human-resourcemanager. Hij heeft met zijn selectiecommissie net de lijst af voor de Eerste Kamer. 'Dat zou niets voor Camiel zijn, maar hij is geknipt voor de Tweede Kamer, als bewindsman en als lijsttrekker. Ik denk dat Eurlings een meer politieke man is dan Buma. Buma heeft niet de politieke flair die Camiel wel heeft.'

In de partijtop van het CDA gaat men ervan uit dat het zover nog lang niet is. Sportfanaat Eurlings is lid van het Internationaal Olympisch Comité. De verwachting is daar dat hij zijn verdere loopbaan rond dat IOC-lidmaatschap zal vormgeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden