Bij Fox zijn Palestijnen plots ‘mooi en goedhartig’

Vanuit een journalistiek en menselijk perspectief was het niet zo vreemd, wat een van de vrijgelaten tv-journalisten in de Gaza-strook zondag zei....

Toch was die uitspraak opvallend, en niet alleen omdat Centanni en cameraman Olav Wiig (36) bijna twee weken door Palestijnen waren vastgehouden. Centanni werkt voor Fox, de tv-zender die geen geheim maakt van zijn patriottische, pro-Israëlische, vaak conservatieve agenda.

Of vereenzelviging met de ontvoerders een rol speelde – het Stockholm-syndroom – kon niemand zeggen. Maar de liefhebbende woorden van Centanni en ook Wiig, na een ontmoeting met de Hamas-premier Haniyeh, zal zijn bazen hebben verbaasd.

Fox-directeur Roger Ailes is een vriend van president Bush. Rupert Murdoch, onder wiens media-imperium Fox valt, is onverdroten rechts. Op belangstelling en warme gevoelens voor de Palestijnse zaak zijn zij nooit betrapt.

Totdat de Amerikaan Centanni en Wiig uit New Zealand werden vrijgelaten, kreeg hun verdwijning niet veel aandacht in de Amerikaanse media. Het verschil met de ontvoering van Jill Carroll viel op. Die freelance-reporter werd in Irak ontvoerd en kwam op 30 maart na 82 dagen vrij. Haar relaas kreeg en krijgt nog steeds veel aandacht.

Conservatieve journalisten en bloggers op internet gaven de ‘linkse’ media de schuld. ‘Mensen van Fox roepen niet zoveel sympathie en belangstelling op als Carroll in onze overwegend naar links neigende media’, schreef Jules Crittenden in de Boston Herald, een krant in het bezit van Murdochs News Corporation.

Het kan natuurlijk dat er een progressief complot in gang was gezet. Maar mogelijk was een andere reden dat Fox zelf besloot om de ontvoering stil te houden. Ailes belde met zijn collega’s bij andere tv-zenders. John Moody, een andere Fox-topman, legde uit: ‘We vroegen de medewerking van onze concurrenten, die ophielden concurrenten te zijn en gewoon collega’s werden, om het verhaal niet te groot te brengen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden