'Bij Dylan is tekst altijd net zo belangrijk als muziek, en net zo interessant'

De Nobelprijs voor Literatuur is dit jaar onverwacht toegekend aan Bob Dylan. Terecht? De Volkskrant deed een rondvraag. 'Waarom is literatuur alleen dat wat op papier staat? Dan kun je Homerus ook wel weggooien.'

Bob Dylan Beeld null
Bob Dylan

Lucky Fonz III, singer-songwriter, schreef zijn afstudeerscriptie over Dylan:
'Ik ga het straks vieren, dat mijn grote held de Nobelprijs heeft gekregen. Natuurlijk vind ik de keuze voor Dylan terecht. Er is veel kritiek op, want schrijft hij wel literatuur? Maar waarom is literatuur alleen dat wat op papier staat? Dan kun je Homerus ook wel weggooien, de Odyssee is bedoeld om gezongen te worden.

'Het was Dylans ambitie om poëzie via jukeboxen in de wereld te verspreiden, en dat is gelukt. Hij heeft niet een paar goede teksten geschreven, zoals Jay Z, maar een gigantisch, breed oeuvre gebouwd van hoog niveau. Geen eenduidige rijmelarij, maar moeilijk te duiden, ongrijpbare muziek. 'Zijn werk brengt de Amerikaanse muziektraditie, bepaald door Chuck Berry en Woody Guthrie, samen met de literaire traditie, van Walt Whitman en de Beat Poets. Ook daarom is hij zo belangrijk en invloedrijk, niemand had dat nog gedaan. Hij begrijpt de alchemie tussen melodie en tekst.' (Persis Bekkering)

Lucky Fonz III Beeld null
Lucky Fonz III

Meer Dylan

Ex-uitgever Wouter van Oorschot (64) legt uit waarom de toekenning volkomen terecht is en Dylans 500 songteksten samen zo'n hecht bouwwerk vormen. (+)

Robbert-Jan Henkes, vertaalde samen met Erik Bindervoet Dylans liedteksten (Liedteksten 1974-2001: Voor altijd jong):

'Ik ben groot voorstander van de toekenning van de Nobelprijs aan Bob Dylan. Vanwege zijn onmiskenbare kwaliteit, maar ook omdat hiermee het genre liedteksten nu eindelijk serieus wordt genomen. Dat heeft veel te lang op zich laten wachten. De teksten van Dylan zitten goed in elkaar. Hij is een meester in het oproepen van beelden, je ziet altijd meer dan de woorden alleen. Elk beeld klopt, nooit staat er eens een slecht vers in, of een woord dat alleen op die plek staat omdat het rijmt.

'Je hoeft een lied niet altijd op tekstueel niveau goed te vinden, soms is de muziek genoeg - maar bij Dylan is tekst altijd net zo belangrijk als muziek, en net zo interessant. 'Daarnaast is hij een monument van politiek engagement, daarin is hij onvermoeibaar. Hij vindt dat de hele wereld beschreven moet worden. De prijs is een oeuvreprijs, en dat is voor Dylan zeker terecht. Tegen de tijd dat we klaar waren met vertalen, liepen we alweer twee jaar achter, zo productief is hij.'

null Beeld null

Meer Dylan

Gijsbert Kamer beluisterde alles van Dylan in één keer achter elkaar. Lees hier zijn liveblog terug.

'Als je de Nobelprijs wil devalueren, moet je 'm aan Dylan geven'

Twintig jaar geleden zong de naam Bob Dylan al rond als het ging over de Nobelprijs voor de Literatuur. Wat vonden de Nederlandse 'bards' en schrijvers in 1996? Uit het Volkskrant-archief: J. Bernlef, schrijver: 'Dat stelletje verkalkte dames en heren in Stockholm geeft Dylan de Nobelprijs - nee, dat lijkt me onmogelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden