gadgetdesk

Bij deze slimme deurbel kijkt er geen techgigant mee

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes.

null Beeld Netatmo
Beeld Netatmo

Wie een slimme videodeurbel zoekt, komt al gauw op de Ring en Nest Hello uit. Dat zijn apparaatjes van Amazon en Google die hun beeldmateriaal in de cloud op kunnen slaan. Daar zitten betaalde abonnementen aan vast. De Franse fabrikant Netatmo denkt dat dat anders kan, en bewaart de videobeelden lokaal, op een sd-kaartje. Daardoor heb je geen abonnementskosten, en het is ook fijn voor wie liever geen techgigant aan de voordeur laat meekijken.

De slimme bel van Netatmo moet op de bestaande bedrading worden aangesloten. Het voordeel daarvan is dat die kabels de bel van stroom voorzien, waardoor er geen batterijen nodig zijn. Hoewel Netatmo spreekt over een ‘eenvoudige installatie’, bleek die in de praktijk toch niet zo simpel. Je moet zien te doorgronden hoe je huidige deurbelsysteem in elkaar zit, en zeker bij oudere woningen is dat lang niet altijd even makkelijk. Bij de ruim 100 jaar oude woning van de Gadgetdesk moest er toch echt een monteur aan te pas komen.

Eenmaal geïnstalleerd doet de deurbel wat ’ie moet doen. Als er wordt aangebeld gaat de bestaande zoemer in huis over en krijg je een melding van de bijbehorende app. Je kunt dan via de camera zien wie er voor de deur staat en via de intercomverbinding met elkaar praten.

De deurbel is privacyvriendelijk in te stellen, waarbij de camera alleen aanspringt als er aangebeld wordt. Via een tijdlijn kun je terugbladeren om clips te bekijken van elke aanbeller. Wie dat wil, kan er in de app voor kiezen om ook te filmen als de Netatmo zelf mensen detecteert. Dat mag echter niet zomaar: het is verboden om doorlopend de stoep of openbare weg te filmen. Voor wie aan een drukke straat woont is die functie sowieso niet aan te raden, je wordt helemaal tureluurs van de meldingen die je dan krijgt. Bij een ruime oprit of voortuin kan de functie wel gebruikt worden.

De Netatmo heeft een sterke wifiverbinding nodig voor de camerafuncties. Maar juist bij woningen die baat hebben bij een videoverbinding, zoals bovenwoningen, is het signaal op de stoep niet altijd sterk genoeg. Een minpunt dat overigens voor de meeste slimme deurbellen opgaat. Het is wachten op een fabrikant die een manier verzint om de deurbel met het internet te verbinden via de bekabeling die er toch al ligt.

Netatmo Slimme Video Deurbel: vanaf 249 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden