Volkskrant Avond4 juni 2018

Bij Defensie ging werk jarenlang boven gezondheid | Afrika zet de krekel op de kaart

Al sinds 1973 wist de Luchtmacht dat chroom-6 giftig is. Pas in een vandaag verschenen rapport erkent Defensie dat het heeft gefaald als werkgever. We reconstrueerden de zaak. Verder in onze avondnieuwsbrief: durft u het aan, een krekel als vleesvervanger? In Kenia en Oeganda proberen boeren bij te verdienen met de kweek van de voedzame insecten.

null Beeld Sven Torfinn
Beeld Sven Torfinn

Vandaag belangrijk

Defensie erkent aansprakelijkheid chroom-6-ziekten; verzweeg gezondheidsrisico’s voor medewerkers
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie gaat diep door het stof voor oud-medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6. Zij biedt excuses aan omdat Defensie decennialang heeft verzuimd aan personeel te vertellen dat zij zijn blootgesteld aan de schadelijke verfstof. Defensie erkent aansprakelijkheid voor diverse ziekteklachten en zal een schadevergoeding aan slachtoffers betalen.

Kim Jong-un vervangt militaire leiding vlak voor top met Trump
Loyaler, flexibeler en wereldwijzer. Met die profielschets in gedachten heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maandag aan de vooravond van de historische top met de Amerikaanse president Donald Trump de drie hoogste militairen van zijn leger vervangen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met links naast hem Kim Su-gil, de nieuwe directeur van de politieke afdeling van het leger. Beeld Reuters
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met links naast hem Kim Su-gil, de nieuwe directeur van de politieke afdeling van het leger.Beeld Reuters

Orbáns Fidesz-partij verbreekt banden met CDA na ‘welbewuste leugens’
De Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de banden verbroken met het CDA. De partij is boos over de kritische resolutie die de christen-democraten aannamen tijdens het partijcongres, afgelopen zaterdag in Den Bosch. Daarin werden de Hongaren opgeroepen zich te houden aan ‘rode lijnen’, op straffe van excommunicatie uit de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement.

Festival in Harderwijk schrapt natuurfilm over Oostvaardersplassen na ‘explosie van bedreigingen’
Honderden haatmails en bedreigingen op sociale media hebben de organisatie van het visserijfestival De Aaltjesdagen in Harderwijk ertoe aangezet af te zien van de vertoning van De Nieuwe Wildernis, de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis.

Video van de dag

Hij jatte examens, voosde eens met een meisje in de gymzaal en had geregeld een grote mond: zanger Jody Bernal was niet bepaald een brave hendrik op school. Met Ryanne van Dorst (Elle Bandita) deelt hij zijn tieneravonturen: ‘Voor mij was school een soort speeltuin.'

Vanavond op tv

Wat doet het leven als veganist met je lichaam? Presentator Milouska Meulens zocht naar het antwoord in de persoonlijke documentaire Boter, kaas noch eieren (NPO 3, 21.35 uur). Meer zin in een film? Op RTL 8 (20.30 uur) is de Hollandse klassieker Ciske de Rat te zien. Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Afrika zet de krekel op de kaart
Het kweken van krekels voor consumptie is voor boeren in Kenia een weg uit de armoede. TNO heeft een proefproject opgezet, omdat de proteïnen, vitaminen en mineralen een alternatief zijn voor vlees in de ondervoede regio. 'Insecten hebben de toekomst.'

Bij Defensie ging werk jarenlang boven gezondheid
Reeds in 1973 wist de Luchtmacht dat er iets grondig mis was met Chroom-6. Pas in 2018 erkent het ministerie van Defensie dat het heeft gefaald als werkgever. Wat ging er al die jaren mis?

Familie Nouri sleept Ajax voor arbitragecommissie KNVB: hoe nu verder?
De 21-jarige speler ligt sinds zijn ongeval in coma. Zijn familie, met Beer als raadsman, sprak meerdere keren met Ajax, maar staat lijnrecht tegenover de club. De patstelling kreeg maandag een vervolg, nu de familie naar de arbitragecommissie van de KNVB stapt.

Ajax-fans erren Nouri. Beeld ANP
Ajax-fans erren Nouri.Beeld ANP

Eindelijk weten natuurkundigen het zeker: het higgsdeeltje geeft alles massa
Weliswaar was het deeltje in 2012 ontdekt en werd er ook een Nobelprijs voor toegekend. Maar strikt genomen is nu pas aangetoond dat massa daadwerkelijk uit het deeltje voortkomt.

Panini-voetbalplaatjes: al vijftig jaar de bron van verstandsverbijstering bij jongetjes en volwassenen
Als volgend weekend het WK voetbal begint, hebben miljoenen kinderen wereldwijd al gespaard, gekocht en geruild voor het voetbalplaatjesalbum van Panini. De Volkskrant bezocht de heilige grond van hun herkomst.

Wiskunde maakt meer kapot dan je lief is
Terwijl Sylvia Witteman haar meringue-taart rechtzet in de tas aan het stuur van haar fiets valt ze in een gesprek van twee tienermeisjes, rokend op de stoep voor het Barleausgymnasium. 'Ik ben zó fucked. Ik heb never nooit een zes komma zeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden