Bij de NOS is geklets belangrijker dan sport

Het zomert niet zo, bij de Sportzomer van de NOS. Veel kijkers ergeren zich aan de herhalingen en het geklets.

Julien Althuisius
null Beeld
Beeld

Arme NOS. Hoe langer de Sportzomer zich voortsleept, hoe korter het geduld van de kijker. Zondag haalde de NOS zich de toorn van de Nederlandse sportliefhebber op de hals toen het een herhaling van de finale wielrennen uitzond, in plaats van een live-verslag van de wedstrijd van de Nederlandse bokser Enrico Lacruz. Het kwam, zo zei een woordvoerder van de NOS tegen het AD, doordat de roeiwedstrijden (die op het live-programma stonden) wegens het weer waren afgelast. 'Omdat er live weinig aanbod was, kozen we voor herhalingen. Bovendien heb je niet overal een commentator zitten, bij het boksen hadden we die bijvoorbeeld niet.' Dus omdat er niet bij kon worden gepraat, werd er gekozen voor een herhaling van wielrennen, een sport die deze zomer toch al zo om aandacht verlegen zit.

Dat praten over sport soms belangrijker lijkt dan sport zelf, bleek ook de afgelopen dagen. In plaats van de landenwedstrijd turnen voor mannen uit te zenden, spraken Henry Schut en zijn sidekick/ex-judoka Edith Bosch met de trainer van Dafne Schippers. Het turnen - en ook een beachvolleybalwedstrijd met Nederlandse inbreng moesten wachten tot na Studio Olympic Park. Ook dat kwam de NOS op woedende reacties te staan. Zelfs Maurice Wijnen maakte zich boos en dan weet je dat het ernstig is. Op Twitter noemde de musicaldeskundige de babbeldrang van de NOS 'absolute arrogantie' en vroeg hij zich af waarom de NOS wel allerlei sporten live op de website laat zien, maar niet op televisie. 'Bij NOS wordt vooral gepraat in plaats van dat je van het ene livemoment naar andere gaat. Why?'

Inderdaad: why?

'Wat wij niet willen', zei NOS Sport-hoofdredacteur Maarten Nooter gisteren in het AD, 'is sport op tv tonen omdat er nu eenmaal wordt gesport. Als er een Cubaan tegen een Hongaar schermt, is dat voor ons niet relevant. Wij richten ons primair op de Nederlanders en willen de kijker achtergrond meegeven. Wij kiezen bewust voor Studio Olympic Park met Henry Schut en Edith Bosch, omdat we daar de hoofdrolspelers aan tafel kunnen hebben.'

In theorie valt er wel wat voor die keuze te zeggen, maar in de praktijk betekent het dat we ondertussen al een hele zomer op radio en televisie over sport zitten te ouwehoeren. En als er dan daadwerkelijk gesport wordt, moet het opeens aan allerlei eisen voldoen of zijn er niet genoeg commentatoren.

Bovendien begint de degelijkheid van Henry Schut - tijdens het EK met Studio France en nu met Studio Olympic Park steeds steady as a rock, ga er maar eens aan staan - na twee maanden wel een tikkeltje te vervelen. Zeker, het enthousiasme en de onbevangenheid van Edith Bosch, de dynamiek van wisselende gasten of, zoals dinsdagavond, de vileine inbreng van Johan Kenkhuis (die zich ontpopt tot de Jan Uriot onder de sportanalisten) maken Studio Olympic Park heus wel vermakelijk. Maar als er gesport wordt, zou dat voorrang moeten krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden