Column

'Bij de mentale gymnastiek van Wilders verbleekt Epkes driedubbele Gaylord'

Het geflirt van Wilders met Marine Le Pen doet denken aan de Republikeinen in de Verenigde Staten die vreeën met religieuze fundamentalisten en militaristische Libertariërs. 'Een Roviaanse tactiek die tijdens de jaren van Bush junior misschien succesvol bleek, maar die nu verantwoordelijk wordt gehouden voor het morele bankroet van de gehele partij.'

Geert Wilders.Beeld anp

Als ik een PVV'er was, had ik nu hoofdpijn. Vergeleken bij de mentale gymnastiek die Geert Wilders tegenwoordig tentoonspreidt, steekt zelfs de driedubbele Gaylord van Epke Zonderland wat schraaltjes af:

We zijn dus tegen verregaande politieke en bestuurlijke samenwerking in Europees verband, omdat we onze soevereiniteit niet willen opgeven en niet verantwoordelijk willen worden gehouden voor de rare fratsen van andere landen?

'Ja, de bevrijding van de EU-elite begint vandaag. De bevrijding van het monster uit Europa.'

En daarom gaat onze partij een verregaande politieke en bestuurlijke samenwerking in Europees verband aan, waardoor we een deel van onze soevereiniteit opgeven en verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de rare fratsen van partijen uit andere landen?

'Precies, samen staan wij het sterkst in het Europees Parlement.'

Oké, maar hoe zit het dan met die tsunami van islamisering? Die moest toch bestreden worden omdat moslims intolerant zijn tegen joden en homo's?

'Inderdaad, de islam is een achterlijke cultuur.'

Maar onze nieuwe vrienden zijn toch ook intolerant tegen joden en homo's?

'Marine Le Pen is een indrukwekkende vrouw met prachtig haar! Ze is de dochter van Jean-Marie maar niet de dochter van al zijn uitspraken.'

Natuurlijk, zeker. Prachtig haar! Maar van Marine mogen homo's toch ook niet trouwen of kinderen adopteren? En is Jean-Marie niet nog steeds de lijsttrekker van Front National in Europa?

'Marine Le Pen is een democraat pur sang bij wie geen millimeter racisme of antisemitisme zit. Ik heb er echt last van dat ik in de hoek van extreem-rechts word gedrukt.'

Dat is ook heel naar, maar maken we het er zelf niet een beetje naar door samen te willen werken met partijen als Vlaams Belang en Lega Nord? Ik bedoel, zwarte ministers uitschelden voor aap, aids willen bestrijden middels promotie van het heterohuwelijk; dat klinkt toch best een beetje extreem?

'Ik laat me hier niet uitmaken voor een halve nazi. De discussie over de invulling voeren we na de Europese verkiezingen van mei 2014.'

Nee natuurlijk niet zeg, nou! Alleen ehm, Geert, ben ik heel dom als ik het nu nog steeds niet snap?

Marine Le Pen.Beeld afp

Slapende honden
Je zou er bijna medelijden mee krijgen. Het doet een beetje denken aan het gesputter van gematigde Republikeinen in de Verenigde Staten, die na jarenlang vrijen met religieuze fundamentalisten en militaristische Libertariërs, ineens lijken te beseffen dat die relatie misschien toch onnatuurlijker was dan het ooit zo fel bestreden homohuwelijk.

De Republikeinen schoven ook bewust op richting conservatief-rechts, flirtten met controversiële figuren en speelden in op 'anger points' om maar de grootste te kunnen worden. Een Roviaanse tactiek die tijdens de jaren van Bush junior misschien succesvol bleek, maar die nu verantwoordelijk wordt gehouden voor het morele bankroet van de gehele partij. Het valt nog maar te bezien of Wilders beter in staat zal zijn om de conservatieve Europese krachten - die hij wil bundelen - te beteugelen. Slapende honden wakker maken is niet zo ingewikkeld, maar krijg ze maar eens terug in hun hok.

Joyce Brekelmans is blogger en columnist voor Volkskrant.nl
Twitter: @JoycePants

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden