Bij de kinderopvang in buitenhutjes slapen verlaagt griepkans van baby's - Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: baby's en peuters die op de kinderopvang hun middagdutje in een buitenhuisje doen, lopen minder kans op griep.

Kinderen slapen buiten in speciale hutjes bij een kinderdagverblijf in Almere (2001).Beeld anp

Van wie komt die claim?

Een dagopvang laat kinderen buiten slapen in speciale hutjes, want 'dat verkleint de kans op griep', meldde RTL Nieuws vorige week naar aanleiding van een EditieNL-uitzending van dezelfde omroep. Andere media, zoals Metro en Kidsweek, namen de bewering over.

In het artikel schrijft RTL de claim toe aan kinderneuroloog en slaaponderzoeker Sigrid Pillen. Ze vertelt dat buiten slapen geen kwaad kan en zelfs de kans op een griepje verlaagt.

Klopt het?

'Dat is uit zijn verband geciteerd', reageert Pillen wanneer we haar erover bellen. 'Ze vroegen mij of kinderen van buiten slapen eerder ziek zouden worden door kou of tocht, en mijn antwoord was nee: van kou op zich word je niet ziek. Juist binnen, dicht op elkaar, heb je een groter risico op infecties.' Wel blijkt uit een Finse studie dat baby's die buiten slapen, langer slapen. Dat kan goed zijn voor hun afweer, maar dat betekent niet automatisch dat buitenslapende baby's minder vaak een infectie oplopen, benadrukt ze.

Maar toch - een baby die even wordt afgezonderd van andere koters, besteedt toch weer een uurtje minder tussen geïnfecteerde leeftijdsgenoten. Dat is echter niet voldoende om het infectierisico af te wenden, zegt griep-epidemioloog Wim van der Hoek van het RIVM. In theorie zou een baby de griep kunnen ontlopen die de hele dag in een hokje wordt opgesloten, afgezonderd van andere baby's. 'Maar dat is niet reëel. Zo'n kind moet daar toch een keer uit.'

Ook Nivel-onderzoeker Gé Donker gelooft niet dat een afgesloten buitenhutje voorkomt dat baby's de griep krijgen. 'Als het al helpt, is de kans minimaal. Zodra de kinderen weer wakker zijn en in aanraking komen met andere kinderen, krijgen ze alsnog de griep.' Dat komt, legt ze uit, doordat het griepvirus makkelijk overspringt: de kinderen hoeven maar even dicht bij elkaar te zitten of te worden aangeraakt door geïnfecteerde begeleider en het is al gebeurd.

En griep krijgen zullen ze. 'Groepen kinderen op scholen en in opvangcentra houden de verspreiding van het griepvirus op gang', zegt RIVM-onderzoeker Van der Hoek. 'Daar valt weinig tegen te doen.'

Buiten slapen heeft dus geen zin tegen de griep. De woordvoerder van RTL's Editie NL zegt dat er inderdaad een fout 'in het artikel is geslopen'. Inmiddels heeft de redactie het artikel aangepast: nergens staat meer dat de slaaptruc een kleinere griepkans oplevert.

Eindoordeel

Baby's die naar de opvang gaan, infecteren elkaar nou eenmaal met ziekten; een uurtje buiten slapen helpt daar niet tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden