Bij de Church of England is God steeds vaker een 'She'

Een feministische groepering in de Anglicaanse kerk pleit voor aanpassing van de liturgie: God hoeft niet altijd 'Hij' genoemd te worden, af en toe kan 'Zij' ook.

Bisschop Libby Lane Beeld null
Bisschop Libby Lane

'Op de zevende dag was Gods schepping voltooid, en rustte hij.' Hij? Hoezo Hij? Volgens een feministische groepering binnen de Anglicaanse Kerk kan het evengoed een Zij zijn geweest. De tijd zou dan ook rijp zijn om de liturgie aan te passen en God ook een vrouwelijke identiteit te geven.

De Church of England, balancerend tussen papisme en protestantisme, staat bekend als een van de meest vrijzinnige kerken ter wereld. Het is een kerk waar bisschoppen rondlopen die: 'Dat is een intrigerende vraag' antwoorden op de vraag of je moet geloven om lid te zijn van de kerk. Binnen deze kerk zijn er weinig religieuze vraagstukken, zo schreef Jeremy Paxman ooit in The English, die niet onder het genot van een kopje thee kunnen worden opgelost. Pragmatisme en wantrouwen jegens ideologische kwesties zijn belangrijke kenmerken.

Zo zijn er de afgelopen jaren vrouwelijke priesters gekomen en eerder dit jaar werd de eerste vrouwelijke bisschop geïnstalleerd, Libby Lane. Dit heeft bijgedragen tot meer aandacht voor het patriarchale taalgebruik in The Book of Common Prayer, het handboek voor de Anglicaanse liturgie. Er zijn reeds enkele passages waarin God als vrouw wordt geportretteerd - in het Lied van de middeleeuwse mystica Juliana of Norwich wordt de schepper bijvoorbeeld 'de moeder van alle dingen genoemd' - maar over het algemeen is hij gewoon een wijze man.

Oude man in de lucht

Wat de stuurgroep Women and the Church betreft moet er een einde komen aan de vanzelfsprekendheid dat God een man is, of, in de woorden van priester Emma Percy 'een of andere oude man in de lucht'. Volgens Percy is er vooral onder jongeren meer behoefte aan feminisering van het geloof. Er zijn nu al priesters die tijdens hun preken discreet de vrijheid nemen om God als 'She' aan te duiden. De kerk heeft laten weten dat de stuurgroep onafhankelijk is en dat de generale synode een verandering van de liturgie moet goedkeuren.

Binnen de kerk - waarvan koningin Elizabeth het hoofd - zullen de nodige kopjes thee worden gezet om deze feministische golf te bespreken. Conservatieven wijzen erop dat Jezus God zijn 'vader' noemt, terwijl liberale geesten God zien als een spiritueel wezen dat boven iets aards als sekseonderscheid staat. In een commentaar schreef The Daily Telegraph dat het toch wel duidelijk is dat God meer vrouwelijke dan mannelijke eigenschappen bezit. 'God is een almachtig wezen, kan leven creëren, is overal op hetzelfde moment en is onfeilbaar. Natuurlijk is Hij een vrouw.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden