Bij bouwwerkgever staat 5,5 procent op sigarendoosje

De achterkant van het sigarendoosje van bouwondernemer J. Vahstal vermeldt na twaalf stakingsdagen nog steeds een cao-bod van 5,5 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Tot verbazing van de actieleiders stond Vahstal woensdagmiddag plotseling midden in het hol van de leeuw. Het bezoekje aan het actiecentrum was uitgelokt door een voorlichter van de Bouw- en Houtbond FNV.

Via het dagblad voor de bedrijfstak Cobouw werd de bouwondernemer uitgenodigd eens langs te komen voor een juiste rekensom van de cao-eisen van de bonden.

Hij nam de uitnodiging aan en kreeg vervolgens twee uur lang door een FNV-beleidsmedewerker voorgerekend dat de cao-eisen helemaal niet leiden tot een kostenverhoging van meer dan 8 procent, zoals de werkgevers vrezen. De gevraagde automatische prijscompensatie, een extra loonsverhoging en een hogere vut-premie kosten hooguit 6,5 procent, becijferen de bonden. Anders dan de werkgevers laten zij daarbij meewegen dat enkele sociale premies omlaag gaan.

Het gesprek heeft de partijen geen centimeter dichter bij elkaar gebracht. Het cao-overleg zit nog muurvast. Vandaag zullen zich dan ook naar verwachting dertigduizend stakers op tien regionale actiebijeenkomsten inschrijven voor de vierde stakingsweek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden