Bij Bing lijkt 'Great Firewall' ook buiten China actief

Bing, de zoekmachine van Microsoft, wordt niet alleen binnen China gecensureerd, maar overal ter wereld. Wie de landsinstellingen op 'China' heeft staan krijgt gecensureerde zoekresultaten te zien bij zoektermen als 'Dalai Lama' en 'Falun Gong'.

BingBeeld anp

Dat heeft de website Greatfire.org, die de internetcensuur in China onderzoekt, ontdekt. Ook zoekopdrachten van FreeWeibo, een tool waarmee de Chinese censuur kan worden omzeild (Weibo is de Chinese variant van Twitter), hebben volgens The Guardian uitgewezen dat bepaalde zoekopdrachten in het Engels andere resultaten opleveren dan dezelfde opdrachten in het Chinees.

Dalai Lama
Wie in die laatste taal bijvoorbeeld op Dalai Lama zoekt krijgt als eerste zoekresultaat een link naar de Chinese staatsomroep CCTV, en dan twee links naar Baidu Baike, de zwaar gecensureerde Chinese variant van Wikipedia. Dezelfde zoekopdracht in het Engels leidt als eerste naar de homepage van de Dalai Lama, diens Wikipediapagina en diverse (al dan niet pro-Tibetaanse) nieuwsberichten.

Vergelijkbare verschillen zijn er bij zoekopdrachten naar Falun Gong (een Chinese spirituele beweging die in 1999 door de Chinese overheid werd verboden), het Tiananmenprotest (een studentenopstand in 1989) en Bo Xilai (de wegens corruptie en machtsmisbruik tot levenslang veroordeelde voormalige communistische partijchef van Chongqing). Bij een zoekopdracht naar FreeGate, populaire software om de Chinese internetcensuur te omzeilen, blijken er resultaten te worden weggelaten.

De zoekmachine van Yahoo, die wordt aangedreven door Bing, geeft dezelfde resultaten. Bij Google geven de genoemde zoekopdrachten in het Engels en in het Chinees nagenoeg dezelfde resultaten.

Dalai LamaBeeld epa

Microsoft ontkent
Aanvankelijk wilde Microsoft tegenover GreatFire geen commentaar geven op het bericht. Maar inmiddels heeft het bedrijf een uitgebreide ontkenning gegeven. Microsoft laat weten dat Bing zich buiten China 'niet aan de Chinese juridische eisen houdt'. Dat er bij sommige zoekresultaten een incorrecte melding van het verwijderen van sommige zoekresultaten wordt getoond, wijt de Amerikaanse technologiegigant aan 'fouten in het systeem'. 'De resultaten buiten China zijn niet aangetast', verklaart Stefan Weitz van Bing tegenover persbureau Reuters. Of de fouten inmiddels zijn verbeterd, wil hij niet zeggen.

Tegenover de site Valleywag verklaart Weitz nog verder: 'Wij hebben onderzoek gedaan naar de beschuldigingen dat freeweibo.com niet in de Chinese zoekresultaten wordt getoond. Hieruit bleek dat deze pagina in het verleden als 'ongepast' is aangemerkt vanwege lage kwaliteit of niet voor minderjarigen geschikte inhoud. Nadat we de site hebben bekeken, hebben we geconcludeerd dat de site geschikt is om te tonen in de wereldwijde zoekresultaten.' 'Bing heeft zeer hoge standaarden die mensenrechten, privacy en vrijheid van meningsuiting respecteren', benadrukt Weitz verder.

Volgens Reuters heeft Microsoft een korte versie van zijn verklaring naar Chinese media gestuurd. Die zouden alle verwijzingen naar GreatFire.org hebben verwijderd.

Beeld anp

Great Firewall
Dat Bing en Google hun zoekresultaten binnen China in opdracht van de Chinese autoriteiten censureren was al langer bekend. Grote Amerikaanse sociale netwerken als Facebook, Twitter en YouTube worden compleet van het Chinese internet geweerd, en hebben Chinese varianten die zwaar door de overheid worden gecontroleerd. Wie toch berichten plaatst die door de overheid als aanstootgevend kunnen worden beschouwd, riskeert strenge straffen. China krijgt internationaal veel kritiek op deze zogenoemde 'Great Firewall'.

Bing is een relatief kleine speler op de Chinese zoekmachinemarkt, maar Microsoft is flink aan de weg aan het timmeren in het Aziatische land. Volgens The Guardian is de Amerikaanse gigant bezig met de aanwas van 1000 nieuwe werknemers die de diensten in China verder moeten gaan uitbreiden.

Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden