Bij AZ staat genieten voorlopig nog op de eerste plaats

Weer superieure koploper consolideert voorsprong van zes punten en gaat serieus meedoen in titelstrijd.

ALKMAAR - Ook toen ADO Den Haag, bij een 3-0-achterstand, volkomen zoek gespeeld naar adem hapte, etaleerde AZ zijn tomeloosheid. Tot in blessuretijd joeg de ontketende eredivisiekoploper op de bal en op doelpunten, die de weerloze opponent overigens vooral door Alkmaarse nonchalance in de afwerking bespaard bleven. Maar tekenend voor de gretigheid en dominantie van AZ was dát ultieme machtsvertoon van de ploeg wel.


Op het woord 'kampioenskans' rust voorlopig nog een vloek bij AZ. Trainer Gertjan Verbeek zegt nog minimaal acht duels te willen wachten voordat hij zich wil uitlaten over de mogelijkheden van zijn ploeg in de titelrace. Algemeen directeur Toon Gerbrands: 'We laten ons hier niet gek maken.' En Brett Holman, zondag de man van de openingsgoal: 'We zullen wel zien, we beginnen elke wedstrijd met veel vertrouwen en de opdracht aan onszelf om vooral van de wedstrijd te genieten.'


Genieten deed AZ tegen ADO Den Haag van zijn eigen overmacht. 'We hebben geprobeerd met het mes tussen de tanden te spelen om het ritme van AZ te breken, maar we waren kansloos. Al na dertig seconden was ik het gevoel kwijt dat hier vandaag voor ons iets viel te halen. AZ heeft ons tot de rust (1-0) laten leven, daarna waren we volstrekt kansloos', aldus ADO-trainer Maurice Steijn.


Het opnieuw superieure AZ kan er niet langer om heen dat het met zes punten voorsprong op FC Twente en PSV serieus meedoet in de strijd om de landstitel, doodeenvoudig omdat het daarvoor de kwaliteit heeft, de eendracht, maar vooral de mentaliteit.


Te vaak is benadrukt dat de ploeg in het post-Scheringa-tijdperk grote offers heeft gebracht en met het vertrek van dure voetballers individuele klasse heeft ingeleverd, maar vergeten wordt dan dat trainer Verbeek AZ, naast het polijsten van zijn formatie, ook het wapen van de teamkracht in handen heeft gegeven.


'Ze hebben wel eens gedacht, dat Verbeek en ik ruzie hadden omdat hij mij openlijk bekritiseerde en me zelfs op de reservebank zette', zei de scorende Amerikaanse spits van AZ, Jozy Altidore. 'Maar dat is helemaal niet waar. Ik weet wat hij met mij voor had. Verbeek wil met zijn keuzes het beste uit ons als individu en als team halen. Wij geloven in hem omdat hij eerlijk is en duidelijk. Je hoeft nooit aan zijn bedoelingen te twijfelen.'


Verbeeks bedoeling is een speelstijl te ontwikkelen die het AZ gemakkelijk maakt te heersen en die het de tegenstanders lastig maakt greep te krijgen. 'Ons basisniveau komt steeds hoger te liggen en we zijn inmiddels zover dat we niet meer door de ondergrens zakken. We kunnen onze tegenstanders onze wil opleggen, omdat we naast de energie daarvoor ook de kwaliteit bezitten.'


ADO Den Haag werd zondag fijngeknepen door een ploeg, die vanaf de eerste minuut controle had op de wedstrijd. De driehoek in het hart van de verdediging, Moisander/Klavan/Elm, zette met snel circulatievoetbal de lijnen uit naar de vleugels, waar bij Beerens en Holman het dynamiet en het raffinement van de explosieve aanval ligt opgeslagen.


Op het middenveld is er naast het beton van de Zweed Wernbloom, de creativiteit en onverzadigbare honger van de parel van de club, Adam Maher, die zich in een paar maanden tijd heeft ontpopt als het grootste talent van de eredivisie.


De net 18-jarige Diemenaar is meer dan een virtuoos. Hoe fragiel hij ook oogt, hij is hard en net zo tomeloos als zijn team. Hij zet druk op de bal en is een winnaar, die zich perfect aansluit bij de tempowisselingen die AZ met zo veel gevoel uitvoert. Maher is de kleine kapitein in een dansend elftal met een fantastisch gevoel voor de plaats en de bal.


De door grote clubs begeerde Maher heeft geen haast om te vertrekken, hij wil de mooie jaren van het nieuwe AZ meemaken. Hij gelooft in deze ploeg en in het mirakel van Alkmaar. Drie dagen na het zware uitduel tegen Austria Wien werd ADO Den Haag volledig uit de wedstrijd gespeeld. Met bravoure, Schwung en vooral overtuiging.


Na Holmans openingsgoal in de 13de minuut stelde het de definitieve executie van de tegenstander te lang uit. Pas 20 minuten na rust leverde het overwicht van de thuisclub een tweede treffer (van Maher) op, 7 minuten voor het einde bepaalde Altidore in zijn karakteristieke stijl de eindstand op 3-0. Het was een te magere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen. 'Ik ben erg tevreden over de ontwikkeling die we als ploeg doormaken', aldus Verbeek.


'Dat valt misschien niet van mijn gezicht af te lezen, maar dat komt omdat ik wel scherp wil blijven.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden