Bij aanslagen in Kashmir 35 doden

Een golf van geweld in het Indiase deel van de provincie Kashmir, heeft aan 35 hindoes het leven gekost. De moorden worden toegeschreven aan islamitische strijders....

AP en Reuters

In het district Doda bestormden gewapende mannen zondagavond huizen van dorpelingen, en sleurden hindoes uit hun huizen, waarna ze er 22 doodschoten. In het naburige Udhampur district ontvoerden strijders afgelopen weekend 13 herders. Vier lichamen werden zondag ontdekt, de rest maandag.

De aanslagen zijn niet opgeëist. All Parties Hurriyat Conference, een gematigde coalitie van zo’n 24 separatistische partijen die de Indiase premier woensdag zal ontmoeten, sprak van een ‘terroristische daad’.

De Indiase premier Manmohan Singh zei: ‘De bevolking van Kashmir heeft herhaaldelijk het terrorisme afgewezen.’ India heeft vaak gezegd dat buurland Pakistan de strijders zou steunen, maar Singh uitte dit keer geen beschuldigingen in die richting.

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad verklaarde de aanslagen te veroordelen.

Het zijn de ergste aanslagen sinds vredesonderhandelingen over de kwestie-Kashmir tussen Pakistan en India twee jaar geleden begonnen.

Hizbul Mujahideen, de grootste strijdgroep in Kashmir, heeft ontkend de hand te hebben gehad in de moorden en wijst de beschuldigende vinger naar Indiase veiligheidsagenten, die volgens de groep het conflict willen opstoken.

In Doda hadden sommige aanvallers zich verkleed als soldaten en politieagenten. Volgens ooggetuigen waren inwoners van twee of drie dorpen uit hun huizen gehaald, en werd hun gevraagd zich te verzamelen bij de woning van een dorpshoofd. Daarna werd er op ze geschoten. Dat zou van korte afstand zijn gebeurd, volgens een politie-inspecteur.

Premier van de deelstaat Jammu en Kashmir Vijay Bakaya omschreef de aanslagen als een slachtpartij.

Het geweld in Kashmir is sterk verminderd nadat India en Pakistan in 2004 een vredesproces hebben ingezet.

Naar schatting 67 duizend mensen zijn omgekomen bij het geweld in de deelstaat, dat zowel India als Pakistan wordt opgeëist. In 1989 begon een opstand van moslims tegen het Indiase bestuur. Duizenden hindoes zijn gevlucht.

India beschuldigt Pakistan ervan trainingskampen voor strijders op zijn grondgebied niet te ontmantelen. Pakistan zegt dat India te langzaam opereert in het vredesproces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden