Bigfoot Wallace had geen spijt van zijn grap

Het is wat je noemt een uit de hand gelopen grap. Hij werd 44 jaar lang volgehouden, maar nu is dan toch de waarheid aan het licht gekomen....

Heleen Beaart

In augustus 1958 ontdekte Jerry Crew tijdens zijn werk in Humboldt County, Noord-Californië, afdrukken van enorm grote blote voeten rond zijn bulldozer. Crew werkte bij het constructiebedrijf van ene Ray L. Wallace. De krant The Humboldt Times bracht het verhaal van Crew op de voorpagina en introduceerde de naam Bigfoot. Het begin van een legende.

Jarenlang zijn serieuze en minder serieuze Amerikanen in de greep geweest van het raadsel. Van wie of wat waren toch die veertig centimeter grote voeten, vroegen ze zich af. Die moeten wel van een reusachtige behaarde aap of een ander monster geweest zijn, was de algemene indruk.

De waarheid is dus boven tafel. Nadat Ray L. Wallace eind vorig jaar op 84-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis was gestorven, vonden de nabestaanden het tijd om het familiegeheim bekend te maken: Wallace is verantwoordelijk voor het maken van de sporen. 'Ray L. Wallace was Bigfoot. In werkelijkheid is Bigfoot overleden', zei zijn zoon Michael vlak na diens dood. 'Hij deed het voor de grap en durfde het niet te vertellen omdat hij bang was dat iedereen heel boos op hem zou worden', wist neef Dale Lee Wallace.

De neef beweert in het bezit te zijn van de originele reuzenvoeten waarmee Wallace de sporen maakte. Die had de grappenmaker destijds door een vriend uit een mooi stuk hout laten beitelen. Ray en zijn broer Wilbur bonden de voeten onder, maakten er een wandelingetje mee en lachten zich een ongeluk. Maar ze schrokken ook van wat hun 'spontane grap' allemaal teweegbracht, meent zoon Michael, en daarom besloten ze te zwijgen.

Er waren wel mensen die vermoedden dat Wallace de dader was. Hij gooide regelmatig olie op het vuur. Zo kwam hij met geluidsopnamen van Bigfoot op de proppen, en leverde hij foto's, filmbeelden en posters van het 'beest'. Kortom, Wallace pretendeerde goede contacten te hebben in de wereld van Bigfoot.

Wallace's vrouw biechtte eens aan haar kinderen op dat zij in een van de films te zien was in een apenpak. Een goeie grap? Je moet ervan houden. In elk geval lijkt het nogal cru om je hele familie erbij te betrekken. Toch heeft zoon Michael niets dan goeds te melden over zijn vader. 'Hij was gek op kinderen en wilde ieder kind dat hij zag adopteren. En hij was een goede kostwinner. Als hij geen mensen in het ootje nam, was hij aan het werk.'

Volgens Michael had zijn vader geen spijt: 'Ik weet zeker dat hij zich nog verkneukelt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden