Big Mac-focaccia

Magazinelezers proeven en keuren. Deze week afbakbrood...

Ha, eindelijk!, schrijven Susan en Marnix. ‘We lezen altijd jullie rubriek en zijn blij een keer een bijdrage te kunnen leveren. Afbakbroodjes hebben wij de afgelopen jaren grondig onderzocht.’ Het Bio+ broodmandje van Plus is het allerlekkerste: 2 mais-kaasbroodjes, 2 noten-rozijnen met sesamzaadjes en 2 vijfgranenbroodjes. ‘Heerlijk voor de zondagochtend (middag). En nog biologisch ook!’

Wie afbakbrood zegt, denkt zondagmorgen, ochtendjas, verse koffie, gerommel tussen de lakens en warme broodjes dus. Een zondag die je relaxed wilt beginnen vóór de eisen van de buitenwereld weer op je gezin neerdalen, vraagt om warme broodjes’, vindt Paula van den Bor. Die van Albert Heijn moet je volgens haar dan niet hebben. ‘Ze ruiken zurig als de verpakking opengaat en die lucht verdwijnt niet, integendeel.’ Paula probeerde ook nog broodjes van superknaller Lidl. Maar die waren beschimmeld. Maandagochtend terug, weg zondagmorgen.

Eigenlijk wilden we het hebben over een speciaal type afbakbrood, namelijk focaccia. ‘My favorite Italian flatbread’, aldus kookidool Jamie Oliver. Dan heeft hij zeker nog nooit de focaccia van AH To Go geproefd. Laurens van der Wee wel. ‘Ik vond hem vooral vet.’ Dat was ook de focaccia van het merk Boboli die Simone Danen uit Utrecht bij de buurtsuper haalde. Toch was ze er best over te spreken. ‘Zout en toch ook wel een beetje zoet, vet en smeuïg. Niet vies.’

Natascha Rutgers werkt in een bakkerij waar ze zelf focaccia’s bakken. Die zijn heel anders dan die van Albert Heijn, ontdekte ze. ‘Onze focaccia is echt brood. Weliswaar plat, maar ook stevig. Bij AH verstaan ze onder focaccia eerder een soort van pizzabroodjes.’ Het lekkerste is volgens haar de variant met olijf en tomaat, het viest die met mozzarella. ‘Een kleffe zooi.’

Wij van Proef doen een vergelijkende poging met focaccia van Plus (rozemarijn), AH (knoflook-rozemarijn), C1000 (tomaat-oregano) en marktbakker ‘t Stoepje (geen idee). De laatste kan na één hap de vuilnisbak in: een kleffe lap ongaar deeg. De focaccia van Plus lijkt nog het meest op echt brood: luchtig, met een redelijk knapperig korst en lichtjes bestrooid met rozemarijn, waar je verder geen last van hebt. Die kunnen we ons goed voorstellen bij de barbecue met een klodder dipsaus. Hetzelfde geldt voor de focaccia van C1000 die roze is van tomaat, maar redelijk neutraal en luchtig.

De focaccia van AH lijkt bedoeld om zonder saus of zoiets te eten. Hij smaakt zacht, vettig, licht zoet en toch ook hartig. Het is de typische smaak van succesvol fastfood en precies de combinatie (zacht, vet, zout, zoet) die bijvoorbeeld de Big Mac van McDonald’s tot een wereldhit hebben gemaakt. Niet vies, om met Simone Danen te spreken. Maar echt lekker is anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden