CONCEPTMAN

Big corporations vechten terug, want fastfood ligt onder vuur

Conceptmaker Scato van Opstall bespreekt om de week geslaagde en minder geslaagde communicatiepogingen van merken en instanties.

Scato Van Opstall
null Beeld .
Beeld .

Big corporations vechten terug, want fastfood ligt onder vuur. Eerst verfde McDonalds z'n winkels groen en nu zijn de blikjes van Coca Cola aan de beurt: 'Life' heet de nieuwe Coke met een vleugje stevia. Dat er nog steeds een bak suiker in zit, zie je niet zo snel als consument. Dat had gekund middels een simpel stoplicht-etiket, die deze 'groene' cola weer vrolijk knalrood zou maken.

Dat glasheldere stoplicht-etiket, op elk product, werd anno 2010 in Europa tegengehouden door een 1 miljard euro kostende lobby van de voedingsindustrie, volgens The New England Journal of Medicine. Daarom zitten we nu met Vage Vinkjes opgescheept. Ere wie ere toekomt, de strategie is geniaal. Het begon in 2007 met Ik Kies bewust. Een onschuldig ogende stichting, geen winstoogmerk maar

surprise! de oprichters, waaronder Unilever, zijn dol op winst. Om hun dubieuze producten van een 'gezond' keurmerk te voorzien, verzonnen juristen een kafkaëske definitie: 'Een keurmerk voor producten die minder zout, suiker vet bevatten dan vergelijkbare producten in de categorie'. Ik kies bewust klinkt als 'gezond' en dat willen de mensen wel. Nu staan de schappen vol met 'gezonde' mayo, chips en suikerwater die je onbewust kon kiezen. Wel pech voor de lokale broccoliboer, je mag deze pseudo-gezondheidsclaim alleen voeren al je dik betaalt.

undefined

Epidemie

De stichting Ik Kies Bewust wordt niet gerund door onafhankelijke diëtisten, maar door een reclamebureau. Ons Voedingscentrum heeft zetels in zowel de communicatiecommissie als wetenschapscommissie. Door die innige verstrengeling komt er geen lettergreep kritiek van die kant. Het helpt vast ook niet dat het Voedingscentrum een voormalig Unilever-hotshot als directeur heeft en dat half wetenschappelijk Nederland betaald wordt door de voedingsindustrie. Bijzonder: onder toeziend oog van een roedel voedselprofessoren krijgt een flesje gesuikerd kraanwater ('Vitaminwater') ijskoud een Vinkje. Geen wonder dat de obesitas en diabetesgrafieken door het plafond schieten: een epidemie.

Fase 2 is nog bizarder. Ik Kies Bewust transformeert in Het Vinkje. En wat is nog verwarrender dan één Vinkje? Twee Vinkjes! Een 'gezondere' keuze en een 'bewuste' keuze. Onafhankelijk onderzoek (van de Universiteit Maastricht en de WUR) toont aan dat geen consument het verschil begrijpt en dat is precies de bedoeling. Alle Vinkjesvoer is gezond, toch? Tachtig procent van de Nederlanders kan de Vinkjes niet uitleggen.

De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid hees onlangs de rode vlag: Den Haag heeft de regie volkomen uit handen gegeven. Een wirwar van publiek/private drakementen houdt ons volk dik en dom, van JOGG tot Olympic Moves. Prachtige Trojaanse Paarden voor junkfood-marketing en MVO-PR, maar tandeloos als het op fundamentele verandering aankomt. Ook de beoogde zelfregulering van zout blijkt al jaren een lachertje. Ondertussen staan er cola-automaten op scholen, snoepautomaten in bussen en grijpt de argeloze consument een literpak Magere Fruitmelk met Banaan & Vinkje uit de schappen: 99 gram suiker, 1% banaan. Het pak bioyoghurt ernaast heeft geen Vinkje.

De directie van Suikermelk BV ligt in een deuk en ik neem het ze niet kwalijk. Bedrijven moeten winst maken om gezond te blijven. En de overheid moet beleid maken om burgers gezond te houden. Kies bewust voor keiharde regulering, zou ik zeggen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden