Bietenstamppot

Pay-Uun Hiu


Ingrediënten


Voor 4 personen
snufje gemberpoeder, kaneel en kruidnagel
1 kleine rauwe ui, fijngehakt
1 kleine ui, fijngehakt en gefruit
1 flinke goudreinet, geraspt
400 gr rode bieten, geraspt en gekookt
750 gr kruimige aardappelen
1 scheutje citroensap
evt. 1 theelepel suiker of honing
2 eetlepels mayonaise of yoghurt


Ponyvriendin S. wil soulfood. Makkelijker gevraagd dan gemaakt. Het groeit niet in de bomen en je haalt het ook niet zomaar uit een beest. Daarbij: is de ziel iets wat je wilt eten, of wat je wilt voeden? Laten we maar van het laatste uitgaan, want je kunt wel alles wat groeit en bloeit bezield verklaren, maar dan wordt er prompt een heleboel ook erg zielig om op te eten.

Maar hoe voed je de ziel? Eten gaat doorgaans door de maag en komt dan keurig onderverdeeld in koolhydraten, eiwitten, vetten en andere elementaire voedingsstoffen op de daarvoor bestemde plekken in ons lijf terecht. Een labeltje `ziel' is voor zover bekend nog niet op celniveau aangetroffen.

Toch is soulfood geen ongebruikelijke term. Kijk je in de Wiki-internetencyclopedie Wikipedia, dan wordt soulfood teruggevoerd naar de Afro-Amerikaanse keuken en het eten dat de slaven maakten van het groente-afval op de plantages. Soul en black power gaan samen met varkenspoten in hete saus en sweet potatoes.

Ook voor hindoes is het voeden van de ziel dagelijkse kost, al doen ze dat niet met varkenspoten of ander eten waarvoor een dierlijk wezen is geslacht. Even kort door de bocht: spijsvertering zet materie om in energie, dus materie en energie zijn een en ondeelbaar, dus eten voor het lichaam is voedsel voor de ziel.

Veeg je soulfood van oost en west bij elkaar, dan maakt in het in feite niet zo heel veel uit wat je eet. Eenvoudig en voedzaam zoals op de plantages, of vegetarisch en verfijnd met Indiase kruiden - de ziel zal het blijkbaar worst wezen. Waar het om draait is dat beetje ziel en zaligheid dat je zelf in je eten legt.

Ponyvriendin S. krijgt de bietenstamppot van de Volkskokmama en die had het weer van haar moeder. 'Rotturdamse krotenprak', zoals ze die zelf noemden. Die is ook eenvoudig en voedzaam, en zo in die simpele bewoordingen evengoed een spiegel van de ziel.

Kook de aardappelen. Verwarm de bietjes en de goudreinet op. Stamp de aardappelen en roer dan aardappelen, bietjes en de andere ingrediënten door elkaar. Volkskokmama maakte er hachee bij. Vegetarische jus (zie de Volkskeuken van 24 november) met groenteballetjes kan ook.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden