Recept

Bietenhalwa

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Bietenhalwa (nagerecht voor 4 personen).

Bietenhalwa Foto Loethe Olthuis

Zeven uur 's morgens. De lucht boven het groenblauwe, bladstille water kleurt goud en daarna zachtoranje door de ochtendzon. Knalroze waterlelies openen nonchalant hun blaadjes en op een gebogen palmblad droogt een aalscholver zijn vleugels, haarscherp weerspiegeld in het wateroppervlak. De lucht is zoel maar fris en geurt naar bloemen; vlinders spelen verstoppertje in de orchideeën. Welkom bij Kumarakom in Kerala, Zuid-India, één van de laatste paradijzen op aarde.

Ik ben hier een week: met Jet Airways, die dagelijks op drie grote steden in India vliegt. Na twee dagen Mumbai vloog ik naar Cochin, de hoofdstad van Kerala. Volgens mij hebben veel Nederlanders een verkeerd beeld van India. Arm? Beslist, maar niet armer dan landen als Thailand. Vies? Parijs is smeriger dan Mumbai. Onveilig? Nergens heb ik zo veel vriendelijke, respectvolle en hartelijke mensen ontmoet en het lieve hoofdschudden waarmee ze elke glimlach begeleiden blijft in mijn hart gegrift. Mooi? Absoluut. Reizen door India is een veelkleurige expeditie waarin alles, echt alles de moeite waard is om te zien, te ruiken, te voelen en te proeven.

Loethe Olthuis Foto Studio V

Ingrediënten

500 g rauwe rode biet, geschild, fijngeraspt
600 ml volle melk
6 eetl. suiker
3-4 eetl. ghee of roomboter
2 theel. gemalen kardamom
gehakte pistache- of cashewnootjes voor garnering

Je kunt hier fantastisch eten. Wat de Indiase keuken zo anders maakt, zijn de combinaties van specifieke kruiden en specerijen: kruidnagel en kardamom, curryleaves en komijn, koriander en gember. In het zuiden zijn curry's met kokos populair en bakt men in kokosolie, in het noorden wordt meer zuivel gebruikt zoals yoghurt, paneer (Indiase kaas) en ghee (geklaarde boter). Wat me enorm verbaasde: een van de populairste groenten in Kerala is... rode biet. Ze maken er curry's mee, maar ook dit verrukkelijke toetje.

Bereiden

Breng de geraspte biet met de melk in een braadpan aan de kook en laat ongeveer 30 minuten zonder deksel op laag vuur sudderen tot de biet zacht is. Voeg de suiker en boter of ghee toe en draai het vuur hoog: laat flink koken en blijf roeren tot de melk bijna helemaal is verdampt. Roer de kardamom erdoor en laat iets afkoelen. Pureer de halwa in een hoge kom met een staafmixer zo glad mogelijk, wrijf het mengsel door een zeef als je het helemaal glad wilt hebben.

Laat de halwa in de koelkast goed koud worden. Serveer in kommetjes of op bordjes en bestrooi met gehakte nootjes.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Foto Studio V
Meer over