Biertje

Terwijl de luchtvaart de grootste crisis in zijn bestaan doormaakt, honderden miljoenen verlies lijdt en terrorismedreiging de hele bedrijfsvoering ontregelt, is het goede nieuws dat uit een vonnis van de Haarlemse rechtbank blijkt dat passagiers na drie uur vertraging recht hebben op maximaal 600 euro schadevergoeding....

Mr. P. P. M. Ruijs en Gouda;

En dat hoef je Nederlanders maar één keer te zeggen. Met een goed boek en een biertje in de Spaanse zon `verdien` je met zo`n vergoeding je vakantie zo terug. De boeteregeling is ontstaan vanuit de rare gedachte dat vertragingen bewust worden veroorzaakt door te krappe planning, achterstallig onderhoud, te weinig reserveonderdelen, of geen reservebemanning.

En inderdaad, hou voor een tarief van 74 euro ook maar eens alle ballen in de lucht en een reservevliegtuig aan de grond. Consumenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar ook honderd procent veiligheid. En dat klemt.

Want wat doet een captain als voor de start een waarschuwingslampje niet uitgaat? Neemt hij de gok of roept hij de technische dienst erbij met het risico van vertraging en een dreigende claim van 180 maal 250 euro?

Het is een nare gedachte dat deze eenzijdige aandacht voor de consument in de hand werkt dat menig waarschuwingslampje in de toekomst misschien genegeerd gaat worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden