Bierrondje in Brussel: brouwsels met de ziel van België

Nog iets te beleven in Brussel voor de bierliefhebber? Zeker. Al kun je voor de hoogtepunten ook in de Nederlandse bierwinkel terecht.

Raymond van der Laan
null Beeld
Beeld

Cantillon:
Gueuze 100% Lambic Bio

Er was een tijd dat het bier van Cantillon niet aan de straatstenen te slijten was. Volledig uit de mode, het geuze bier. Hoe anders is dat nu. Biertoeristen uit alle hoeken van de wereld bezoeken de brouwerij aan de Gheudestraat om zich daar te laven aan de magische lambieken en de daarvan gestoken geuzes. Temidden van antieke brouwinstallaties en vaten vol wild gistend bier tref je creaties aan als Fou' Foune, Lou Pepe Kriek en Grand Cru Bruocsella. Niet simpelweg 'zuur' bier, maar bijzonder complex van smaak. Dit bier vangt de ziel van brouwend België. Vloeibare poëzie, tastbare emotie.

null Beeld
Beeld

De La Senne:
Brussels Calling

Er wordt wel gezegd dat België een behoudend bierland is. Maar zowel in een lange, geperfectioneerde brouwtraditie als de inventiviteit van jonge generaties zit waarde. Elke brouwerij moet op z'n eigen merites worden beoordeeld.

De jonge brouwerij De La Senne is in 2010 gestart als de op dat moment tweede brouwerij van Brussel. Het beste van oud en nieuw wordt gecombineerd tot aantrekkelijke bieren. Als voorbeeld drinken we de Brussels Calling: een struis blond Belgisch bier met een fruitwinkel aan hopsmaken die we kennen van een IPA. De balans van smaken, zo belangrijk in bier, is hier dik in orde.

null Beeld
Beeld

Brussels Beer Project:
Dark Sister

Brussels Beer Project doet niet aan praatjes over eeuwenoude tradities. Het is hier hip en happening in de brouwerij annex taproom aan de Antoine Dansaertstraat. Toffe gasten, toffe bieren en altijd druk. De cliëntèle kan zelf meebeslissen over het bierassortiment. En tot nu toe pakt dat heel aardig uit. Neem nou deze Dark Sister. Een black IPA, dus met donkere mouten gemaakt zodat de hoparoma's armpje kunnen drukken met de gebrande tonen van de mout. In 2013 tot het repertoire toegelaten en nog steeds een topper.

Zeg je bier, dan zeg je België. En zeg je België, dan zeg je Brussel. Toch zijn er niet zoveel brouwerijen actief in de Belgische hoofdstad. Tot voor een paar jaar geleden zelfs maar één. Maar er is evengoed genoeg te beleven in de stad op het gebied van bier. We geven een rondje.

null Beeld
Beeld

BrewDog (bar):
Jet Black Heart

Het BrewDog-imperium van de Schotse beerpunks James Watt en Martin Dickie dijt steeds verder uit. En hoewel de brouwerij zich de laatste tijd wat minder rebels en wat meer zakelijk gedraagt, is een BrewDog-bar gewoon een fijne pleisterplaats. Bijna vijftig zijn er inmiddels wereldwijd te vinden. Nederland heeft er nog geen (al zijn er wel diverse 'Approved Dog Dealers', bars waar een ruime selectie BrewDog-bieren op tap is), maar België al wel een tijdje. Tegenover de ingang van het Brusselse Centraal Station. Daar drink je bijvoorbeeld een vers getapte Jet Black Heart, een krachtig smakende milk stout. Associaties met koffie en pure chocola dankzij de geroosterde mout, en toch maar 4,7 procent alcohol om te voorkomen dat je de trein zou missen.

null Beeld
Beeld

La Tana a Bruxelles (restaurant):
White Pony Death Is Life

De meeste mensen grijpen automatisch naar de wijnfles als ze 'op restaurant' gaan. Toch zien chefs en sommeliers steeds vaker de enorme potentie van bier aan tafel. In Brussel kunnen we op plekken als Nüetnigenough (Lombardstraat), Les Brigittines (Kapellemarkt) of Restobières (Vossenstraat) terecht voor een mooi bier bij de dis.

Mijn tip: La Tana in de Onderrichtsstraat. Een knus Italiaans familierestaurantje, waar de ene broer staat te koken zoals nonna hem dat heeft geleerd en de ander niet uitgepraat raakt over de mooiste (Italiaanse) bieren. Zoals die van het Italiaans-Belgische White Pony. Deze in België gebrouwen Death Is Life, een vloeibare toffee van 11 procent alcohol, is een zeer royaal smakende Scotch ale. Overigens een bierstijl met een Belgisch getinte geschiedenis.

null Beeld
Beeld

Meer goede tips

Behalve bij de genoemde adressen kun je voor de betere pint van Belgische bodem ook prima terecht bij onder meer Moeder Lambic (twee locaties), Dynamo, Poechenellekelder, En Stoemelings en Delirium Café.

We geven 30 exemplaren weg van Dit is een boek over bier van Raymond van der Laan dat deze maand verscheen bij Fontaine Uitgevers. Hebben? Ga naar: inclusief.volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden