Bierfusie gered van Brexitdal

Het leek in kannen en kruiken, de grootste bierfusie ooit. Maar het overnamebod van de Belgische bierbrouwer AB INBev op concurrent SABMiller werd 10 miljard euro minder waard door koersdalingen van het Britse pond na de stemvoor een Brexit. Hierdoor groeide de reserve onder veel aandeelhouders. Om de fusie toch te laten doorgaan, verhoogt AB InBev nu zijn bod van 44 pond per aandeel naar 45 pond.

Jarl van der Ploeg
Kratten Grolsch worden gelost van een gestrande vrachtwagen. Als de fusie tussen AB InBev en SABMiller doorgaat, wordt Grolsch overgenomen door een Japanse brouwer omwille van de concurrentie. Beeld Hollandse Hoogte
Kratten Grolsch worden gelost van een gestrande vrachtwagen. Als de fusie tussen AB InBev en SABMiller doorgaat, wordt Grolsch overgenomen door een Japanse brouwer omwille van de concurrentie.Beeld Hollandse Hoogte

Afgelopen oktober ging de directie van het Zuid-Afrikaanse SABMiller, dat aan de Britse beurs staat ingeschreven en dus denkt in ponden, akkoord met een prijs van 44 pond per aandeel, ofwel 70,6 miljard pond voor het op een na grootste bierbedrijf ter wereld, bekend van merken als Grolsch, Pilsner Urquell en Peroni. Dat bod was toen omgerekend 95 miljard euro waard.

Tegen de huidige wisselkoersen is er van dat bedrag slechts 85 miljard euro over. 'Die koersdaling is vooral voor de niet-Engelse belegger een aderlating', zegt analist Joost van Beek van zakenbank Theodoor Gilissen. 'Ik ga ervan uit dat een aantal van hen samen zijn opgetrokken om de druk op een beter bod op te voeren.'

Laatste bod

Inderdaad namen een aantal activistische aandeelhouders, waaronder het Britse hegdefonds TCI en het Amerikaanse Elliott Management, de afgelopen weken belangen in SABMiller in de hoop een beter bod af te dwingen. Dat lijkt nu te zijn gelukt.

Want dinsdag verhoogde de Belgisch-Braziliaanse biermoloch AB InBev, bekend van merken als Budweiser, Jupiler en het Nederlandse Hertog Jan, hun bod per aandeel naar 45 pond - omgerekend een kleine 95 miljard euro voor het hele bedrijf, ongeveer even veel als vóór de koersval van het pond. AB InBev benadrukt wel dat dit een laatste bod betreft. Het bedrijf hoopt dat het gros van de aandeelhouders van SAB hierdoor alsnog akkoord gaat, zodat de fusie nog tijdens de zomer kan worden afgerond.

Zo was deze julimaand eigenlijk gereserveerd voor het tekenen van allerhande contracten tussen de twee bedrijven. Niet dat de bierfusie al helemaal in kannen en kruiken was. Afgelopen week gaf de mededingingsautoriteit in de Verenigde Staten weliswaar voorwaardelijk goedkeuring voor de samensmelting maar het was nog wachten op de definitieve toestemming van de Chinese mededingingsautoriteiten.

Megafusie

Die mededingingsautoriteiten vormden tot de Brexitstem de enige serieuze horde voor de megafusie. De bierportefeuille van de nieuwe kolos, die met zijn vierhonderd merken ongeveer eenderde van de biermarkt in handen heeft, zou in sommige markten zo groot zijn dat eerlijke concurrentie in het geding komt. Zo zou het nieuwe bedrijf ongeveer driekwart van de Amerikaanse en 40 procent van de Chinese markt in handen hebben.

Te veel, aldus lokale autoriteiten die beide bedrijven dwongen een aantal merken te verkopen. Zo verkochten ze afgelopen maanden al het Amerikaanse biermerk MillerCoors en in Europa het Twentse Grolsch, Peroni (Italië) en Meantime (Groot-Brittannië).

Overigens zijn al die overnames pas definitief als ook de fusie tussen AB InBev en SABMiller volledig is afgerond. Als de aandeelhouders van SABMiller dus toch niet akkoord gaan met het bod van 45 pond, wordt Grolsch uiteindelijk geen Japans biertje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden