Bierfiets mag voorlopig in Amsterdam blijven

De bierfiets, de rijdende bar waarop vooral toeristen zich al drinkend door de Amsterdamse binnenstad trappen, houdt voorlopig toch vrij baan in de hoofdstad.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
Een groepje buitenlandse toeristen fietst op een bierfiets door Amsterdam. Beeld anp
Een groepje buitenlandse toeristen fietst op een bierfiets door Amsterdam.Beeld anp

Het bierfietsverbod dat burgemeester Eberhard van der Laan per 1 januari van kracht wilde laten gaan in een groot deel van het centrum, werd dinsdag door de bestuursrechter vooralsnog van tafel geveegd. De rechter is het eens met de vier bierfietsexploitanten die de zaak aanspanden. Zij stellen dat de burgemeester het besluit onzorgvuldig heeft genomen en te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van bierfietsbedrijven.

De 'groepsfiets' wordt in de Algemene Plaatselijke Verordening omschreven als 'een door meerdere personen door trapaandrijving voortbewogen fiets waarop, naast de bestuurder, drie of meer personen tegen betaling kunnen plaatsnemen'. Maar achter die droge typering gaat het symbool schuil van plat toerisme in de Amsterdamse binnenstad. Een symbool dat Van der Laan als bestrijder van de drukte in de stad de voet dwars dacht te zetten in een aangepaste APV.

Failliet

Maar dat heeft hij dus te slordig gedaan, vindt de rechter. Probleem is vooral dat de burgemeester verbod grotendeels motiveert als oplossing tegen verkeershinder en verkeersveiligheid. Van de 65 klachten die er binnen een half jaar bij de gemeente over de bierfiets zijn binnengekomen, gaat ook bijna tweederde over de onveilige situaties die de rijdende kroegen in de stad veroorzaken. Maar de burgemeester gaat helemaal niet over verkeer, concludeert de rechter. Van der Laan had het besluit in zijn ogen dus niet alleen moeten nemen, maar met het hele college samen.

Verder vindt de rechter dat Van der Laan te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van bierfietseigenaren. Die stelden failliet te gaan als zij hun fietsen voortaan alleen buiten een groot deel van de grachtengordel, de Jordaan en de Wallen mogen laten rijden. Of dat zo is weet de rechter niet zeker. Maar dat het gebiedsverbod 'substantiële impact' op de bedrijfsvoering zal hebben staat volgens hem de rechter wel vast.

Burgemeester Van der Laan Beeld anp
Burgemeester Van der LaanBeeld anp

Hoewel de uitspraak van dinsdag een 'voorlopige voorziening' betreft, werpt die al een schaduw vooruit naar de uitgebreidere bodemprocedure die voor eind deze maand op de rol staat. De rechter spreekt de 'gerede verwachting' uit dat de aanpassingen in de APV daar geen stand houden. En dat de burgemeester en wethouders opnieuw om de tekentafel moeten als zij de bierfiets wel effectief uit de binnenstad willen verbannen.

Voor Van der Laan, zelf een eminent jurist, zal deze strenge terechtwijzing een lelijke tegenvaller zijn. Hij wilde dinsdagmiddag nog niet inhoudelijk reageren. 'Wij moeten de uitspraak eerst nog zorgvuldig bestuderen', aldus zijn woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden