Bier klotst in Saddles Saloon na Obama's woorden

De steun die Obama woensdag als eerste president van Amerika uitsprak voor het homohuwelijk, maakt homo's en lesbiennes in New York uitzinnig van vreugde. 'Hij heeft levens gered.'

'Het is belangrijk dat de machtigste man ter wereld zegt dat homo's het recht hebben om van elkaar te houden en met elkaar te trouwen. Hij heeft vandaag levens gered!'

T.J. Mannix, leraar, komiek en acteur, heeft moeite boven de harde countrymuziek uit te komen. Op de bar voeren twee afgetrainde barkeepers in strakke zwarte T-shirts en met een cowboyhoed op het kale hoofd een westerndans uit. Ze stampen zo hard met de hakken van hun laarzen op het kale hout dat het bier bijna uit de glazen klotst in de Flaming Saddles Saloon, een homobar in Hell's Kitchen, een buurt in Manhattan. Brokeback Mountain in New York.

Een paar uur eerder heeft Barack Obama in een interview met ABC-televisie als eerste Amerikaanse president gezegd dat hij het homohuwelijk steunt. Zijn woorden doen het land zinderen. Overal weerklinken de woorden 'historisch' en 'mijlpaal'. 'Dank u, mr. President', twittert de Saloon.

Het is niet alleen het rumoer in de cowboybar die Mannix (43) zijn woorden doet uitschreeuwen. Het is ook het gevoel dat hier gerechtigheid is geschied. 'Er zijn homo's en lesbiennes die zelfmoord willen plegen, omdat ze te horen krijgen dat ze immoreel en minderwaardig zijn en het verdienen naar de hel te gaan.' Zij weten zich vanaf nu gesteund door de belangrijkste man van het land.

Dat zegt ook Tom Benoun, een 48-jarige verpleger: 'Dit maakt duidelijk dat hun leven het waard is om geleefd te worden.' En dan gaat het niet alleen om leven in letterlijke zin, maar ook om de kwaliteit van het leven. 'Wij willen dezelfde rechten als iedereen. Ik werk hard als verpleger. Ik heb levens gered. Ik wil niet dat anderen mij het recht ontzeggen te leven zoals ik wil.'

Obama heeft hem deze dag gelukkig gemaakt. De president wordt vergeleken met zijn voorganger Lyndon Jonhson, die de zwarte bevolking gelijke burgerrechten gaf. Door zijn steun aan het homohuwelijk komt Obama tegemoet aan de laatst overgebleven burgerrechtenbeweging, die van de homo's, zo heet het. Maar vooralsnog is het vooral een symbolisch gebaar: hij heeft niet gezegd dat hij met een wet komt waarin het recht van homo's om te trouwen op landelijk niveau wordt geregeld. Dat laat hij over aan de vijftig staten.

Verbod op huwelijk

En wat dat betreft, wil de realiteit dat juist deze week North-Carolina de 31ste staat werd waar kiezers voor een verbod op het homohuwelijk stemden. Tot dusver hebben nog maar zes Amerikaanse staten plus het District of Columbia (de hoofdstad Washington) het homohuwelijk gelegaliseerd. Maar voor Benoun is Obama's besluit een begin van iets onstuitbaars. 'De bevolking beweegt zich in progressieve richting. Jongeren krijgen stemrecht.' Peilingen wijzen uit dat het aantal voorstanders gestaag toeneemt.

Steve L. (hij wil zijn achternaam niet noemen) zit aan een tafeltje met zijn vriend Gary. Hij wijst erop dat volgens de peilingen de helft van de Amerikanen wil dat homo's moeten kunnen trouwen. De mannen, allebei achter in de 40, wonen samen in Dallas, Texas. Niet de eerste staat die mensen zullen noemen als het om tolerantie tegenover homo's gaat. Maar volgens Steve lopen hij en Gary gewoon hand in hand over straat.

Ook in Texas verandert er iets. Op zijn 18de vertelde hij het zijn vader en moeder. 'Ze reageerden nauwelijks. Het was gewoon een feit. Ze wisten dat het niet iets was waar ze me van konden afbrengen', zegt hij droog.

Maar hoe geaccepteerd Amerikaanse homo's zich in hun directe omgeving ook mogen voelen, ze willen ook dezelfde juridische rechten als heterostellen. Mario Matthews, een knappe 31-jarige acteur die in New York woont maar opgroeide in Oklahoma City, vertelt over de drama's in ziekenhuizen. 'Dan mag een homo zijn doodzieke vriend niet bezoeken op de uren die hij wil, omdat hij niet als echtgenoot wordt erkend.' Ook hebben homo's niet dezelfde adoptierechten.

Gehoopt wordt dat door Obama aan die ongelijkheid een einde komt. De president heeft jarenlang geaarzeld om het homohuwelijk zijn zegen te geven. 'Ik dacht dat samenlevingscontracten voldoende waren. Ik was gevoelig voor het feit dat voor veel mensen het woord huwelijk verbonden is met machtige tradities en religieuze gevoelens', aldus Obama tegen ABC. Maar door gesprekken met vrienden die homo zijn en te praten met zijn vrouw en dochters, die ook vriendjes hebben wier ouders homo zijn, is hij van gedachten veranderd.

Laatste duwtje

Het laatste duwtje gaf deze week vicepresident Joe Biden, die zei zich 'absoluut comfortabel' te voelen bij het homohuwelijk. Vier dagen later volgt Obama: 'Ik denk dat mensen met hetzelfde geslacht moeten kunnen trouwen met elkaar.'

Obama verwees naar zijn christelijk geloof om zijn besluit te verklaren. 'Ten principale gaat het erom dat we niet alleen moeten denken aan Christus die zich voor ons opofferde, maar het is ook de Gouden Regel - behandel anderen zoals jezelf ook behandeld wilt worden.'

De president weet echter ook dat hij een electorale gok neemt. Zijn besluit zal het goed doen bij de Democratische achterban en bij jongeren, ook in de Republikeinse partij. Maar blanke arbeiders en zwarte kiezers kunnen er om religieuze redenen problemen mee hebben. Dat kan hem straks parten spelen in de zogeheten swingstaten die de doorslag zullen geven in de verkiezingen.

In de Flaming Saddles Saloon probeert Sheryl Mullings (29) te verklaren waarom Amerikanen tegen het homohuwelijk zijn. Ze is Canadees en hetero. 'Canada en Amerika grenzen aan elkaar. Maar in Canada is het homohuwelijk allang praktijk. Ik snap niet waar iedereen hier zo bang voor is. Ik weet niet waarom hier zo veel haat is. En zoveel verdeeldheid.'

T.J. Mannix hoopt dat het land net als Obama zal beseffen dat het 'niet aan de verkeerde kant van de geschiedenis kan blijven staan'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden