Biedt poppentheater meer dan Jan Klaassen?

In Dordrecht begon zaterdag de 23ste editie van het Internationaal Poppentheater Festival met 37 groepen uit binnen- en buitenland...

Maaike Glerum

Poppentheater, is dat niet voor kinderen?

In de eerste helft van de 20ste eeuw werd het poppenspel gebruikt als leermiddel voor kinderen. Daardoor denken veel mensen bij poppenspel aan Jan Klaassen en Katrijn. Maar sinds de jaren vijftig is er in Nederland veel geëxperimenteerd met hoe je materiaal op een levensechte manier in de ruimte kan laten bewegen. Daardoor heeft het poppentheater zich als kunstvorm enorm ontwikkeld.

Waarom zien we hier maar weinig volwassen poppentheater?

Omdat alle goede Nederlandse poppenspelers regelmatig in het buitenland worden gevraagd. Ze maken voorstellingen vanuit een heel persoonlijke stijl, die over de grens erg in de smaak vallen. Nederlandse theaterprogrammeurs tonen echter weinig interesse.

Waarom vormt Dordrecht de uitzondering?

Omdat daar altijd poppenspelers hebben gezeten, onder wie de programmeur en grondlegger van dit festival, Damiët van Dalsum, die veertig jaar lang zelf vaste bespeler was van een poppentheater in Dordrecht. Zij wilde voorstellingen die ze in het buitenland zag laten zien aan een Nederlands publiek. Er komt lopend en varend van alles voorbij: van traditioneel poppenspektakel tot abstracte performance.

Maaike Glerum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden