Nieuws

Biden wil verbod op aanvalswapens voor particulieren

President Biden heeft voor het eerst sinds zijn aantreden een serie maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het wapengeweld in de VS. Biden pleit onder meer voor een verbod op aanvalswapens voor particulieren. Ook wil hij de handel in ‘spookwapens’ aanpakken: wapens die met losse onderdelen in elkaar worden gezet.

Redactie
President Biden beantwoord een vraag tijdens een persconferentie in het Witte Huis.  Beeld AFP
President Biden beantwoord een vraag tijdens een persconferentie in het Witte Huis.Beeld AFP

De maatregelen zijn een eerste stap tegen massale schietpartijen, bloedvergieten en zelfdodingen, aldus het Witte Huis. ‘Vandaag nemen we maatregelen om niet alleen de wapencrisis te beteugelen, maar ook wat eigenlijk een volksgezondheidscrisis is’, zei hij.

Tijdens zijn toespraak in het Witte Huis, waarin Biden het Amerikaanse wapengeweld omschreef als een ‘epidemie’ en een ‘internationale schande’, benadrukte hij dat het zestal maatregelen dat hij nu neemt vooral moet worden gezien als een ‘rode vlag’. De echte verandering moet immers komen van de staten zelf, zei hij. Het is aan hen om extra actie te ondernemen teneinde wapenverkoop tegen te gaan.

Precies vanwege die opmerking klonk er al voor Bidens toespraak van donderdag kritiek. De maatregelen zouden niet vergaand zijn en dus niet leiden tot een echte ingrijpende verandering van de wapenverkoop in de VS, aldus de critici. Reden daarvoor is dat Biden voor echt strengere regels afhankelijk is van steun van de Republikeinen in de Senaat, die echter een andere visie hebben op wapenbezit dan hun president.

Reeks dodelijke incidenten

Tijdens zijn toespraak somde Biden een rits dodelijke schietpartijen op die het land de afgelopen jaren hebben geteisterd. Hij sprak noemde ook de recente schietpartijen in onder andere Georgia en Colorado waarbij veel doden vielen. In Georgia schoot een man vorige maand acht personen dood, onder wie zes Aziatische vrouwen, in massagesalons en spa’s. Een week later werden in een supermarkt in Colorado tien bezoekers gedood door een schutter. De schietpartijen verhoogden de druk op Biden, die tijdens de verkiezingen een strengere aanpak van het wapengeweld had beloofd, om snel met maatregelen te komen.

Witte Huis-functionarissen zeggen dat Bidens besluiten ‘een eerste stap’ zijn maar het is onduidelijk welke voorstellen de president in de komende maanden zal doen. Volgens Biden kan het probleem van wapengeweld niet structureel worden opgelost door presidentiële besluiten maar door actie in het Congres. ‘President Biden herhaalt zijn oproep aan het Congres om wetgeving aan te nemen om wapengeweld te verminderen’, aldus het Witte Huis donderdag in een verklaring. ‘Maar deze regering zal niet wachten tot het Congres handelt en het zal eigen stappen nemen om levens te redden.’

Wapens in beslag nemen

De aanpak van ‘spookwapens’ is het belangrijkste onderdeel van Bidens maatregelen. Maar hoeveel van dit soort wapens in de VS in omloop zijn, is onduidelijk. Bij de meeste grote schietpartijen worden deze wapens ook niet gebruikt. Een veelgebruikt wapen bij de bloedige massaschietpartijen is de AR-15. Maar tot een verbod hiervan, of van andere semi-automatische geweren, is het nooit gekomen.

Biden gaat niet zo ver om de zelfgemaakte ‘spookwapens’, die moeilijk zijn op te sporen door de politie omdat ze geen serienummer hebben, te verbieden. Wel wil hij dat verkopers verplicht worden om de achtergrond van potentiële klanten te controleren. Ook wil de president het makkelijker maken voor bezorgde familieleden en kennissen om wapens in beslag te nemen van personen die mogelijk een gevaar vormen.

Het ministerie van Justitie komt met voorbeelden van wetten op dit gebied die de staten kunnen gebruiken om dit probleem aan te pakken. Deze regels moeten het mogelijk maken dat een rechter de politie toestemming geeft wapens in beslag te nemen van potentiële schutters. Ook zal Biden opnieuw een beroep doen op het Congres om landelijk zo’n wet in te voeren. Tenslotte moet er meer geld worden uitgetrokken voor projecten bedoeld om het wapengeweld in stedelijke gebieden aan te pakken.

Belofte Biden

Hoewel Bidens maatregelen niet ver genoeg gaan, reageren voorstanders van strengere wapenwetgeving positief. ‘De acties die vandaag worden afgekondigd, vormen slechts het begin’, aldus president John Feinblatt van de actiegroep Everytown for Gun Safety. ‘Er wordt een begin gemaakt met het aanpakken van de epidemie van wapengeweld tijdens de pandemie’, aldus Feinblatt.

Hij doelt hiermee op de flinke stijging van het aantal moorden en geweldsincidenten in steden zoals New York in het afgelopen jaar. Feinblatt: ‘Met deze maatregelen wordt gevolg gegeven aan de belofte van president Biden om de sterkste president in de geschiedenis te worden op het gebied van wapenveiligheid.’

Biden heeft de steun nodig van minimaal tien Republikeinen in de Senaat om strengere wapenwetgeving goedgekeurd te krijgen. De kans hierop is echter klein. De Democraten en de Republikeinen hebben nu elk vijftig zetels in de Senaat. De Republikeinen verzetten zich al decennialang tegen maatregelen om de verkoop van wapens aan banden te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden