NieuwsMachtsoverdracht VS

Biden wil vaste verblijfstatus voor miljoenen immigranten

Een van de eerste zaken die Joe Biden wil regelen als president van de Verenigde Staten, is een vaste verblijfstatus voor de naar schatting 11 miljoen immigranten in het land. Hij zal daartoe al op zijn eerste werkdag een nieuwe wet indienen bij het Congres, zo verklaren bronnen rond de president.

Redactie
President-elect Joe Biden  Beeld AP
President-elect Joe BidenBeeld AP

Daarmee slaat Biden een compleet tegengestelde weg in dan zijn voorganger Donald Trump, die juist alle illegale immigranten het land uit wilde hebben. Ook Barack Obama deed gedurende zijn regeerperiode pogingen om de immigratiewet te wijzigen, maar zonder succes. De laatste keer dat een grote groep immigranten amnestie werd verleend door een president was in 1986, toen 3 miljoen immigranten een vaste verblijfstatus kregen van Ronald Reagan, aldus persbureau AP.

Al op zijn eerste werkdag na zijn inauguratie wil Biden bovendien via presidentiële decreten direct enkele beslissingen van zijn voorganger Trump terugdraaien, zo heeft Ron Klain, de toekomstige stafchef van Biden, zaterdag verklaard.

Zo zal als eerste een honderd dagen durende mondmaskerplicht worden afgekondigd op plaatsen waar de federale overheid het voor het zeggen heeft, zoals bijvoorbeeld in overheidsgebouwen. Verder wil Biden het door Trump ingevoerde inreisverbod voor inwoners uit enkele - overwegend islamitische - landen afschaffen. En hij wil de VS opnieuw laten toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs.

Vier prioriteiten

Klain lichtte niet alle decreten toe, maar gaf wel de vier prioriteiten van Joe Biden aan: de strijd tegen het coronavirus en tegen de klimaatverandering, de heropleving van de economie en het bevorderen van de sociale en raciale rechtvaardigheid.

‘De verkozen president Biden zal laten zien dat Amerika terug is, en hij zal maatregelen nemen die ervoor zorgen dat Amerika opnieuw zijn plaats inneemt in de wereld’, aldus Klain.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden