Nieuws

Biden wil met Duitsland praten over omstreden pijpleiding voor Russisch gas

De Amerikaanse regering heeft de sancties tegen Nord Stream 2 opgeschort, het bedrijf dat de omstreden pijpleiding voor Russisch gas naar Duitsland aanlegt. De Verenigde Staten willen de komende drie maanden gebruiken om tot een vergelijk te komen met Duitsland.

De Nord Stream 2-pijleiding in juni 2019. Beeld REUTERS
De Nord Stream 2-pijleiding in juni 2019.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Biden is altijd tegen de pijpleiding geweest die Russisch gas direct naar Duitsland vervoert, zonder transit door Oekraïne. Daardoor wordt de positie van Oekraïne tegenover Rusland verzwakt. Het kan niet meer dreigen om Russisch gas naar Europa tegen te houden. Bovendien vindt de VS dat Europa te veel afhankelijk wordt van Russisch gas.

‘Ons verzet tegen Nord Stream 2 is onwankelbaar’, zei Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Bedrijven die meewerken aan de aanleg van de pijplijn blijven op Amerikaanse sanctielijst staan. De maatregelen tegen Nord Stream 2, de opdrachtgever voor de pijplijn, worden echter 90 dagen opgeschort.

Hetzelfde geldt voor de sancties tegen de topman van het bedrijf, de Duitser Matthias, een voormalige Stasi-officier en bondgenoot van de Russische president Poetin.

Belangrijke partner

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS nog steeds tegen het project is, maar dat president Biden de goede relaties met Duitsland en andere Europese bondgenoten wil herstellen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas begroette het opschorten van de sancties als een ‘constructieve stap’ en ‘een uitdrukking van het feit dat Duitsland een belangrijke partner is voor de VS’.

Nord Stream is voor 95 procent voltooid. Biden lijkt het conflict over de pijpleiding met Duitsland niet op de spits te willen drijven. De komende maanden zullen de VS en Duitsland praten over ‘de problematische aspecten van het project’, zei Maas, vooral de geopolitieke gevolgen voor Oekraïne.

Maas: ‘We hebben drie maanden om te praten over de manier waarop de verschillende standpunten in Washington en Berlijn met elkaar verzoend kunnen worden.’

Weerstand

In het Amerikaanse Congres reageerden zowel Republikeinen als Democraten negatief op het opschorten van de sancties tegen Nord Stream 2. Beide partijen zijn het er over eens dat de pijpleiding er niet moet komen.

De Duitse christendemocratische kanselierskandidaat Armin Laschet herhaalde woensdag in zijn eerste grote toespraak over buitenlands beleid dat Nord Stream 2 een ‘commercieel project’ is en dat Duitsland het Russisch gas nodig heeft als overgang naar duurzame brandstof.

De Groenen, met wie de christendemocraten wellicht een coalitie gaan vormen van de Bondsdagverkiezingen van september, zijn tegen de pijpleiding. Laschet zei dat hij met de Groenen wil praten over de beste manier om Oekraïne ‘strategisch te beschermen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden