NieuwsAanpak coronapandemie

Biden vult corona-taskforce met door Trump ontslagen deskundigen

Biden wil als een van zijn eerste zaken de coronapandemie gaan aanpakken. Een taskforce, met enkele opvallende kopstukken die door Trump waren ontslagen, moet het virus onder controle krijgen. Maar Trump zal Biden dwarszitten zolang hij kan.

Peter Giesen
Joe Biden houdt een mondkapje vast tijdens de presentatie van zijn plannen om het coronavirus in te dammen. Beeld REUTERS
Joe Biden houdt een mondkapje vast tijdens de presentatie van zijn plannen om het coronavirus in te dammen.Beeld REUTERS

Door de coronapandemie gaat Amerika ‘een heel donkere winter tegemoet’. Dit zei de gekozen president Joe Biden bij de presentatie van zijn plannen om het virus te bestrijden. Hij wil onder meer de testcapaciteit sterk uitbreiden en een corps van 100 duizend gezondheidswerkers formeren.

De aankondiging van een vaccin noemde hij goed nieuws, maar hij waarschuwde dat het nog geruime tijd zal duren voordat het algemeen beschikbaar is. In die tijd zouden 200 duizend mensen het leven kunnen verliezen. Daarom riep Biden iedereen op een mondkapje te dragen. ‘We kunnen tienduizend levens redden als iedereen de komende maanden een mondkapje dragen. Geen Democratische of Republikeinse levens, maar Amerikaanse levens. Een mondkapje is geen politiek statement’, aldus Biden.

Joe Biden werd tot president gekozen op een moment dat het coronavirus in de Verenigde Staten weer opleefde. Zondag passeerden de VS de 10 miljoen gevallen. Per dag worden 100 duizend nieuwe besmettingen gemeld en op veel dagen vallen duizend doden. Daarom maakt Biden van de pandemie zijn eerste prioriteit.

Coronateam

Maandag maakte hij de samenstelling bekend van zijn coronateam van 13 artsen, wetenschappers en gezondheidsexperts die hem zullen adviseren. Daarmee markeert Biden een breuk met het beleid van zijn voorganger Trump. Hij wil zich laten informeren door ‘de wetenschap en experts’. Trump ruziede openlijk met experts als Anthony Fauci en suggereerde dat een injectie met bleekmiddel een probate remedie tegen het virus zou kunnen zijn.

Opvallend lid van de corona-taskforce is klokkenluider Rick Bright. Als hoofd van een federaal agentschap voor medisch onderzoek werd hij ontslagen omdat hij Congresleden had verteld dat de regering zijn waarschuwing voor een tekort aan mondkapjes en andere medische benodigdheden in de wind sloeg. Tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden zei hij: ‘Levens zijn in gevaar gebracht en ik geloof dat levens verloren zijn gegaan.’ Onder Trump kostte het zijn baan, onder Biden keert hij terug als adviseur.

Een van de drie co-voorzitters van het coronateam is Vivek Murthy. Hij was surgeon general, de hoogste autoriteit op het gebied van volksgezondheid, onder president Obama. Destijds werd zijn benoeming opgehouden door de Senaat omdat hij wapengeweld als een bedreiging voor de volksgezondheid beschouwde. Toen Donald Trump werd gekozen, moest hij opstappen, voor het einde van zijn termijn.

Impasse

Biden en zijn coronateam zullen het niet eenvoudig krijgen. Tot januari is Donald Trump aan de macht. Hij luisterde niet naar zijn eigen wetenschappelijk adviseurs en zal nog minder geneigd zijn om naar die van Biden te luisteren. Bovendien heeft hij zijn nederlaag niet erkend en treft hij geen voorbereidingen voor een soepele overdracht van de macht. Hierdoor dreigt een impasse te ontstaan in de winter waarin het virus zich naar verwachting sneller zal verspreiden.

Biden beoogt een uitbreiding van de testcapaciteit en een verhoging van de productie van medische benodigdheden die geld zal kosten. Hierin kan hij gedwarsboomd worden door een Senaat die waarschijnlijk in handen van de Republikeinen blijft.

Maar zijn moeilijkste taak ligt misschien wel op het gebied van de communicatie, zei Kavita Pavel van de denktank Brookings Institute in de Washington Post: ‘Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat de helft van het land niet gelooft dat we ons in een crisis bevinden.’

Volg het coronanieuws in ons liveblog: VS passeren grens 10 miljoen coronabesmettingen

Lees ook

Team Biden is al weken druk met samenstellen regeringsploeg: wie worden genoemd?
Het team van Joe Biden is al weken druk met de voorbereiding van de machtsoverdracht en de invulling van een regeringsploeg. Veel benoemingen hebben Republikeinse steun nodig. De eigen Democratische achterban roert zich ook. Wie worden er genoemd?

Hoe ziet het transitieproces in de VS er nu uit?
Joe Biden heeft de verkiezingen gewonnen, maar zit nog niet in het Witte Huis. Dat ligt niet alleen aan rechtszaken. Hij moet wachten op zijn inauguratie in 20 januari. Voor die tijd moet er nog heel wat gebeuren.

Weg met de Muur, terug naar het Klimaatakkoord: dit is Biden van plan
Zodra Joe Biden in januari zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, gaat het roer om. Biden heeft laten weten dat hij allerlei presidentiële decreten van Trump zal terugdraaien met zijn eigen decreten. Voor andere wijzigingen is hij afhankelijk van de Senaat, die mogelijk in handen blijft van de Republikeinen. Welke veranderingen zijn op til?

Trump geeft zich nog niet gewonnen (maar zijn juridische plan van aanpak lijkt zinloos)
Joe Biden mag voor het oog van de wereld de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen hebben opgeëist, president Trump geeft de strijd allerminst op. Hij houdt vol dat niet Biden maar hij heeft gewonnen, en spant rechtszaken aan die dat zullen bewijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden