Nieuws

Biden: uiterlijk 1 mei coronavaccin voor alle Amerikanen

Alle volwassen inwoners van de Verenigde Staten moeten uiterlijk 1 mei in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. De Amerikaanse president Joe Biden heeft alle staten daartoe opgedragen in een tv-toespraak in de nacht van donderdag op vrijdag. Op dit moment wordt nog voorrang gegeven aan bepaalde risicogroepen, maar het kabinet van Biden heeft er vertrouwen in dat er in mei genoeg vaccins zijn voor alle Amerikanen.

De Amerikaanse president Joe Biden sprak donderdagnacht voor het eerst sinds zijn aantreden op primetime het Amerikaanse volk toe. Beeld AP
De Amerikaanse president Joe Biden sprak donderdagnacht voor het eerst sinds zijn aantreden op primetime het Amerikaanse volk toe.Beeld AP

Het was Bidens eerste tv-toespraak op primetime sinds zijn aantreden. In zijn toespraak sprak de president het volk toe over de uitbraak van het coronavirus een jaar geleden en de gevolgen daarvan. Hij sprak zich onder meer uit tegen ‘racistische aanvallen op Aziatische Amerikanen’ sinds het begin van de coronauitbraak. ‘Het is fout, het is on-Amerikaans en het moet stoppen’, zei hij. Ook bekritiseerde hij de aanpak van zijn voorganger Donald Trump. ‘Het virus werd dagen, weken en toen maanden ontkend, wat tot meer sterfgevallen, besmettingen, stress en eenzaamheid leidde’, aldus de president.

Volgens Biden moet het door vaccinaties en het opvolgen van de coronamaatregelen onder meer mogelijk worden om op 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, met een klein aantal vrienden, familie en buurtgenoten samen te komen. Terugkeer naar het normale leven zou tegen die tijd een stuk dichterbij moeten zijn.

In zijn toespraak kondigde Biden ook aan dat nog eens 4000 troepen worden ingezet om te helpen met vaccineren. In totaal gaat het nu om 6000 militairen. Daarnaast wordt een website gelanceerd waarop Amerikanen kunnen opzoeken waar zich in hun omgeving vaccinatielocaties bevinden.

De Verenigde Staten hebben sinds begin vorig jaar ruim 29 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Daarnaast zijn volgens de officiële cijfers ook meer dan 527.000 mensen overleden aan Covid-19. De aantallen zijn relatief veel hoger dan in andere landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden