Nieuws

Biden stelt Taiwan en andere gevoelige kwesties aan de orde in eerste gesprek met Xi

President Biden heeft in zijn eerste telefoongesprek met de Chinese leider Xi Jinping gevoelige kwesties aan de orde gesteld die al jaren zorgen voor spanningen tussen beide landen. Volgens het Witte Huis ging het onder andere om de behandeling van de Oeigoeren, de situatie in Hongkong, de kwestie-Taiwan en de handelspraktijken van Beijing.

Xi Jinping en Joe Biden schudden elkaar de hand in Beijing, in 2013. Beeld REUTERS
Xi Jinping en Joe Biden schudden elkaar de hand in Beijing, in 2013.Beeld REUTERS

Biden twitterde na het gesprek dat hij met China zal samenwerken ‘als het de Amerikaanse bevolking ten goede komt’. De president zei dat hij Xi belde om de Chinezen geluk te wensen met het Chinees Nieuwjaar.

In een verklaring zei het Witte Huis dat Biden zijn ‘fundamentele zorgen had onderstreept over de dwingende en oneerlijke economische praktijken van Beijing, het harde optreden in Hongkong, de schending van de mensenrechten in Xinjiang en de steeds assertievere acties in de regio, ook ten opzichte van Taiwan.’

Met deze laatste opmerking doelde de president ook op de Chinese aanspraken op gebied in de Zuid-Chinese Zee. De VS laten regelmatig oorlogsschepen langs eilanden varen die door China worden opgeëist. Beijing heeft de laatste jaren de militaire activiteiten in de regio uitgebreid, tot grote ongerustheid van de buurlanden die ook aanpraak maken op het strategische gebied dat onder andere rijk is aan olie.

Confrontatie

Xi waarschuwde de Amerikaanse president dat confrontatie over deze kwestie ‘een ramp’ zal zijn voor beide landen. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hield Xi hem voor dat beide landen moesten kijken hoe de situatie snel uit de hand kan lopen door ‘verkeerde inschattingen’. De VS lieten de afgelopen dagen twee Amerikaanse vliegdekschepen door de Zuid-Chinese Zee varen.

Het was voor het eerst sinds het aantreden van Biden dat Washington overging tot dit groot militair machtsvertoon. Xi handhaafde zijn harde lijn over de situatie in Hongkong - al enige tijd toneel van politieke onrust - de behandeling van de Oeigoeren en de kwestie Taiwan. Volgens Xi waren dit zaken van Chinese ‘soevereiniteit en territoriale integriteit’. De Chinese leider zei tegen Biden dat hij hoopte dat de VS met grote voorzichtigheid zouden optreden als het gaat om deze gevoelige kwesties.

Taiwan, dat door China wordt beschouwd als een opstandige provincie, reageerde direct opgetogen na de verklaring van het Witte Huis. De Taiwanese regering bedankte Biden en zei ‘bewondering’ te hebben voor de Amerikaanse president. China verhoogt regelmatig de politieke en militaire druk op het eiland. Zo voerden de Chinese luchtmacht en marine hun operaties nabij Taiwan flink op, direct na het aantreden van Biden.

De Amerikaanse president verzekerde Taiwan onlangs dat de garanties van Washington dat het instaat voor de veiligheid van het eiland ‘spijkerhard’ zijn. China dreigt al decennialang met een militaire invasie van Taiwan. Een regeringswoordvoerder in Taipeh bedankte Biden ook dat hij zijn bezorgdheid had geuit over de situatie van de mensenrechten in China.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden